Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can pass and move with the ball into an attacking position and shoot with the correct technique.

      Key learning points

      1. Move: to shoot, feet should be shoulder width apart, knees and elbows bent and follow through by extending the arms.
      2. Move: to create a scoring chance, we have to pass accurately to our teammates and move into space up the court.
      3. Think: knowing how to pass and move together as a team towards the post increases our chances of scoring.
      4. Feel: continuing to work on improving our shooting technique demonstrates our determination and resilience.
      5. Connect: it is important to be respectful of our teammates even when they make mistakes.

      Keywords

      • Shoot - attempting to score a goal by throwing the ball through the opponent's hoop or ring.

      • Court - rectangular playing area where the netball game takes place

      • Teammates - any player that is on the same team as you during a game.

      Common misconception

      Pupils will often rush their shots and look to try and score as soon as they get the ball, without considering their location in relation to the post or target.

      Pupils must remember that they have approximately 4 seconds to prepare and then shoot. Remind pupils that using the correct shooting technique will increase their chances of success.

      Teacher tip

      If you don't have access to lots of netball posts, use basketball nets, squares on a wall or anything else that can be a similar height will be beneficial to ensure pupils can practise the correct shooting technique. Try to rotate pupiles to ensure the all experience shooting at a netball post.

      Equipment

      1 netball between 2 pupils, 30+ cones, 6 targets/ netball posts

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes a player on the other team?

      teammate
      Correct answer: opponent
      defender

      Q2.
      What is the benefit of using the chest pass?

      Correct answer: it's more accurate
      it goes far
      it's powerful

      Q3.
      Why is it important to play by the rules in a game situation?

      Correct answer: to be respectful
      to win
      it's easier

      Q4.
      How can you outwit an opponent?

      run fast
      pass the ball
      Correct answer: dodge to space

      4 Questions

      Q1.
      By continuing to work on your shooting technique, what are you demonstrating?

      teamwork
      shooting fast
      Correct answer: resilience

      Q2.
      When shooting, what should you do with your knees?

      straighten them
      Correct answer: bend them
      wobble them

      Q3.
      What is the name of the rectangular playing area where a netball game takes place?

      Correct Answer: court, netball court

      Q4.
      If a teammate makes a mistake, how should you communicate advice or suggestions to them?

      Correct answer: respectfully
      moan at them
      don't communicate

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Passing, moving and scoring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...