Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and apply defensive tactics in a game situation to prevent attacking opportunities for my opponents.

      Key learning points

      1. Move: tagging opponents successfully requires using both hands, focussing on the hips and staying low when approaching.
      2. Move: when we are close to the ball carrier, we apply pressure by moving towards them quickly.
      3. Think: when defending, ensuring everyone's in position ready to apply pressure, needs concentration and decision making.
      4. Feel: taking responsibility to officiate our games, to ensure that everyone plays by the rules, demonstrates integrity.
      5. Connect: it is important to play respectfully to make sure everyone is motivated and happy when playing the game.

      Keywords

      • Tag - a "tag" is the act of removing a tag or ribbon that is attached to the ball carrier's belt in tag rugby

      • Carrier - the player who is currently in possession of the ball

      • Marked - closely guarding our opponent to prevent them from receiving the ball or from passing the ball to others

      Common misconception

      Pupils often believe they can use physical contact to tackle or push their opponent.

      Remind pupils that tag rugby is a non-contact sport and pupils can only tag their opponents or intercept a pass.

      Teacher tip

      Encourage pupils not to stop when they are tagged and to quickly look to pass the ball and keep the game flowing. Remind defenders to be ready for these quick transitions.

      Equipment

      1 rugby ball between 2, 1 set of tags per pupil, 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can you show respect in a game?

      accurate passing
      catching the ball
      Correct answer: obeying the rules

      Q2.
      Which option is best for supporting the ball carrier?

      Correct answer: staying close
      staying far away
      running in front

      Q3.
      What happens if you pass forward in tag rugby?

      You win.
      Correct answer: You lose possession.
      Nothing happens.

      Q4.
      What do you do if you are tagged in tag rugby?

      run on
      Correct answer: stop and pass
      nothing

      4 Questions

      Q1.
      How can you ensure all your opponents are marked when defending?

      Correct answer: good concentration
      good tagging
      applying pressure

      Q2.
      What type of sport is tag rugby?

      contact
      Correct answer: non-contact
      limited contact

      Q3.
      What’s the most effective position to approach an attacker when trying to tag them?

      up tall
      sideways on
      Correct answer: low

      Q4.
      What word is used for the player in possession of the ball?

      Correct Answer: carrier, the carrier, ball carrier, the ball carrier

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Defending as a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...