Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can outwit my opponent in a game by using tactics to move my opponent around the court.

      Key learning points

      1. Move: catching a shuttlecock before it touches the floor requires being in the ready position so you can react quickly.
      2. Move: to win a point we must throw or hit the shuttlecock into space accurately, forcing our opponents to move.
      3. Think: understanding that we must hit the shuttlecock into the spaces we have created,enables us to win points.
      4. Feel: continuing to try,even when we make mistakes, demonstrates self-discipline.
      5. Connect: cooperating with our partner and providing feedback can help us to improve our technique.

      Keywords

      • Shuttlecock - a cork to which feathers are attached to form a cone shape, struck with rackets in the games of badminton

      • Opponent - a person or team we are playing against in a game situation

      • Court - an area marked out for playing games such as badminton/tennis.

      Common misconception

      Pupils may struggle to throw the shuttlecock over the net. Pupils often grip the racket too tightly which can reduce power and control. Pupils often stand still after throwing/hitting the shuttlecock.

      Pupils use a beanbag instead of a shuttlecock. Lower the net/use cones. Emphasise relaxed hands for better control when gripping the racket. Returning to the ready position after every shot helps pupils develop their footwork and movement skills.

      Teacher tip

      When possible, provide pupils with different sized rackets and shuttlecocks/beanbags. If pupils are struggling to rally over a full sized badminton net, you can lower them or use cones. You should also vary the size of the court depending on the ability of the pupils.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil, 1 shuttlecock between two, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When playing racket sports against an opponent, and trying to win points, where are we trying to aim?

      Correct answer: into space
      at them
      towards them

      Q2.
      What position should we be in during a rally to prepare to hit our next shot?

      standing position
      Correct answer: ready position
      net position

      Q3.
      When playing racket sports, what shot do we usually start a rally with?

      volley
      backhand
      Correct answer: serve

      Q4.
      What do you call the area where you play racket sports?

      gym
      Correct answer: court
      track

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to cooperate with our partners or opponents?

      to improve spped
      Correct answer: to improve technique
      to improve flexibility

      Q2.
      If you move your opponent to the left side of the court, where would you aim your next shot?

      Correct Answer: the right, the right side, right

      Q3.
      What word do we use to describe hitting/throwing the shuttlecock back and forth playing consecutive shots with our partner?

      Correct Answer: a rally, rally

      Q4.
      If you keep trying, even when you are finding something difficult, what are you demonstrating?

      Correct answer: self-discipline
      self-awareness
      Self-importance

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Badminton: outwitting an opponent, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...