Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the correct forehand technique and understand when to use this shot in a rally.

      Key learning points

      1. Move: to perform a forehand shot, hit the shuttlecock in the centre of the racket, pointing the racket at the target.
      2. Move: it is important to hit the forehand shot into space, with control, to improve our chances of winning the point.
      3. Think: evaluating our forehand technique helps to identify strengths and weaknesses to improve our performance.
      4. Feel: listening and playing by the rules when trying to win a point demonstrates self-discipline
      5. Connect: cooperating with our partner and feeding the shuttlecock accurately, enables them to improve their technique.

      Keywords

      • Forehand - a shot played in badminton from the midcourt and is hit with the front of the hand leading (like hitting with the palm)

      • Space - an open area where your opponent is not standing

      • Racket - an object used for hitting the ball/shuttlecock in various sports, consisting of a net fixed tightly to a round frame with a long handle

      Common misconception

      Pupils may struggle to throw the shuttlecock into the correct position for their partner to hit a forehand. Pupils may struggle to hit the shuttlecock to the back of the court.

      Pupils may need to feed the shuttlecock overarm to get enough power behind their throw to feed to their partners forehand. Place the non-racket foot forward and follow through after hitting the shuttlecock to allow for more power behind the shot.

      Teacher tip

      Provide different sized rackets to help pupils develop their control and accuracy. For pupils who struggle to make contact with the shuttlecock, practise self feeding the shuttlecock against a wall individually so pupils have more attempts before working with a partner.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil , 1 shuttlecock between two, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which skill are you showing when you work well with your partner?

      coordination
      Correct answer: cooperation
      courage

      Q2.
      Where should you throw or hit the shuttlecock to help you win more points?

      Correct answer: into space
      into the net
      towards your opponent

      Q3.
      What position should you be in to ensure you can catch or hit the shuttlecock before it touches the floor?

      net position
      serving position
      Correct answer: ready position

      Q4.
      If your opponent moves towards the net, where would you aim your next shot?

      Correct answer: baseline
      net
      sideline

      4 Questions

      Q1.
      Which part of the court could we aim for to try and move our opponent and create space to win more points?

      Correct answer: the channels
      the net
      the middle

      Q2.
      What skill are you demonstrating if you always apply the rules of the game as a player, umpire or coach?

      Correct answer: self-discipline
      self-consciousness
      self-awareness

      Q3.
      Which area of the court do we want to hit the shuttlecock to force our opponent in a defensive position?

      the service box
      Correct answer: the back
      the front

      Q4.
      Which foot should we step forward with when making contact with the shuttlecock in order to hit our shot with more power?

      either foot
      Correct answer: non-racket foot
      racket foot

      To help you plan your 6 physical education lesson on: The forehand, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...