Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use both the forehand and backhand shot and apply tactics to decide which shot is best to use in a rally.

      Key learning points

      1. Move: returning to the middle of the court quickly after each shot means we are ready to return the ball again.
      2. Move: aim for space on the court increases our chance of scoring points against an opponent.
      3. Think: reflecting on our performance improves our decision making as to when to play a forehand or a backhand shot.
      4. Feel: managing our emotions when we lose and being respectful of the rules demonstrates excellent self discipline.
      5. Connect: striving to be respectful when we win or lose shows that we understand the importance of fairness.

      Keywords

      • Rally - a continuous number of shots played without stopping

      • Court - an area marked out for playing games such as paddle tennis

      • Points - a unit of scoring used to measure success in a game

      Common misconception

      Pupils may struggle when switching from a cooperative rally to a competitive rally. Pupils may struggle to use their backhand and rely too much on their forehand.

      A cooperative rally involves pupils trying to help one another to play longer rallies. A competitive game involves hitting the ball into space away from their opponent. Encourage pupils to use their forehand and backhand in rallies.

      Teacher tip

      Pupils should reflect on placement of the ball. For example, if an opponent is on the left side of the court, where should the next shot be played? Check pupils are using both forehand and backhand. Use alternatives such as hand, hand paddles, other rackets if pickleball paddles are not available.

      Equipment

      1 paddle per pupil, 1 pickleball (or alternative) between 2, 50+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why do we aim for spaces in pickleball?

      Correct answer: to score points
      to lose
      to be fair

      Q2.
      Which shot should you hit on your dominant side?

      backhand
      Correct answer: forehand
      serve

      Q3.
      What are we demonstrating when we play by the rules?

      cheating
      Correct answer: self-discipline
      running

      Q4.
      What is it called when we play consecutive shots with our partner?

      Correct answer: rally
      walk
      serve

      4 Questions

      Q1.
      What are we trying to do in a competitive rally?

      Correct answer: win a point
      lose a point
      draw

      Q2.
      If we hit a shot to the righthand side of our opponents court, where will there be space to play our next shot?

      Correct Answer: left, the left, the left side

      Q3.
      If the ball lands just over the net, what part of our body needs to move quickly to get to the ball?

      our head
      our fingers
      Correct answer: our feet

      Q4.
      What are we showing if we can manage our emotions when playing against an opponent?

      Correct answer: self discipline
      frustration
      good technique

      To help you plan your 4 physical education lesson on: The forehand and backhand, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...