Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The forehand and backhand in game situations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use good decision making to create space by moving my opponent in order to win a game.

      Key learning points

      1. Move: hitting the ball into space using both forehand and backhand shots increases our chance of winning a game.
      2. Move: hitting an accurate forehand or backhand shot moves our opponent creating space for the next shot we play.
      3. Think: understanding how to beat an opponent helps to improve our decision making regarding our choice of shot in games.
      4. Feel: resolving disagreements with our opponents and respecting decisions demonstrates a high level of self discipline.
      5. Connect: striving to win matches by trying our best and listening to feedback shows a high level of respect.

      Keywords

      • Space - an open area where your opponent isn't standing

      • Decision - when you choose what to do or pick between different options

      • Opponent - a person or team we are playing against in a game situation

      Common misconception

      Pupils may try to hit the ball too hard when playing competitively. Pupils may be dishonest when scoring their own games in the competitions.

      Emphasise the importance of playing accurate and controlled shots rather than focusing on hitting the ball hard. Remind pupils of the importance of respect and playing by the rules in competitive situations, and to just focus on trying their best.

      Teacher tip

      Use your most able pupils to show good decision making in a rally. In the 'ladder tournament' and 'Champion of the court' you can group pupils of similar ability to help all experience success. Use alternatives such as hand, hand paddles, other rackets if pickleball paddles are not available.

      Equipment

      1 paddle per pupil, 1 pickleball between two, 50+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If a ball is hit to your left side and you are right-handed, which shot should you hit?

      forehand
      Correct answer: backhand
      serve

      Q2.
      When our opponent hits the ball over the net to our side and it bounces twice, what do we lose?

      nothing
      Correct answer: a point
      a paddle

      Q3.
      What does respecting decisions demonstrate?

      Correct answer: self discipline
      fun
      laziness

      Q4.
      Why do we scan the court?

      for fun
      Correct answer: to find space
      to lose

      4 Questions

      Q1.
      How can we show self discipline when playing against our opponent?

      Ignore them.
      Correct answer: Resolve disagreements.
      Give up.

      Q2.
      Why should we try to make decisions quickly in between shots?

      Correct answer: to score points
      to rush
      to panic

      Q3.
      What are we creating if our opponent has to move to retrieve the ball?

      nothing
      power
      Correct answer: space

      Q4.
      If our opponent is standing at the net, where is the space to hit our next shot?

      the net
      Correct answer: the baseline
      the floor

      To help you plan your 4 physical education lesson on: The forehand and backhand in game situations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...