Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create try scoring opportunities by moving at pace and supporting the ball carrier from an onside position

      Key learning points

      1. Move: using a change in direction helps to wrong foot the opposition.
      2. Move: attackers supporting the ball carrier should run on to the ball at pace from deep.
      3. Think: timing your support run keeps you onside, prevents forward passes and ensures the best position to attack.
      4. Feel: individuals need to show determination to get back onside at all times.
      5. Connect: leadership at the breakdown helps capitalise on opportunities to attack or to deny the opposition's attack.

      Keywords

      • ‘unders’ line - a running angle where a player cuts back toward the ball carrier’s inside, aiming to exploit gaps

      • ‘overs’ line - a running angle where a player curves away from the ball carrier, aiming to hit the outside space of the defender

      • Dummy - pretending to pass or kick to deceive the defenders

      Common misconception

      Just running a hard straight line is the only way to evade defenders and break the line.

      While running a hard straight line can be effective, varying angles like overs and unders lines, footwork, and deception through dummying, are also crucial for evading defenders and breaking the line.

      Teacher tip

      The more experienced players may want to take a lead supporting other students with running the set plays such as switch, bow and dummy switch. Remember, contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training).

      Equipment

      30+ cones; 1 ball between 4; 5 sets of 5 bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If a support runner runs too fast what is most likely to happen?

      contact
      Correct answer: forward pass
      they trip

      Q2.
      Where should the line runner start in relation to the ball?

      Correct answer: deep behind
      to the side
      in front

      Q3.
      How should your body position be to the target to perform a dummy half spin pass?

      front on
      Correct answer: side on
      facing backwards

      Q4.
      Which is likely to not engage a defender?

      shouting
      running straight
      Correct answer: standing still

      4 Questions

      Q1.
      What is a running line where the attacker curves away from the ball carrier known as?

      Correct answer: ‘overs’ line
      ‘unders’ line
      dummy

      Q2.
      Where does the support runner receive the ball in a switch?

      Correct Answer: behind ball carrier, behind the ball, behind

      Q3.
      What is a dummy pass?

      big pass
      little pass
      Correct answer: pretend pass

      Q4.
      How could you create a gap to break the defensive line?

      Correct answer: use a switch
      run straight
      stand still

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Beating opponents and try scoring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...