Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify different types of performance enhancing drugs, their effects and the reasons for and against taking them.

      Key learning points

      1. Anabolic agents, stimulants, peptide hormones (EPO) and blood doping can have positive effects on performance.
      2. Diuretics can help aid weight loss or mask other drug use.
      3. Narcotic analgesics can be used to mask pain and allow the athlete to perform, even when injured.
      4. Athletes using prohibited substances and methods to gain an advantage over others may do so for fame, money and success.
      5. Athletes using prohibited substances or methods do so at the risk to their health, reputation and career.

      Keywords

      • Anabolic steroids - artificially produced male hormones mimicking testosterone and promote muscle and bone growth, and reduce recovery time

      • Blood doping - a technique to increase the amount of red blood cells in the body

      • Beta blockers - drugs that are used to steady nerves by controlling heart rate and have a calming and relaxing effect

      • Stimulants - drugs that have an effect on the central nervous system, i.e., they increase mental and/or physical alertness

      • Narcotic analgesics - drugs that can be used to reduce the feeling of pain

      Common misconception

      All PEDs are automatically illegal and banned substances.

      Not all are instantly illegal or banned. For example, some stimulants are legal such as caffeine which is used by many as a stimulant. Beta blockers are available on prescription and therefore have certain restrictions.

      Teacher tip

      This is a fantastic topic to ask pupils to debate in order to promote deeper thinking around the subject. You could use the motion that "all PEDs should be made legal" or "we should have separate competitions for people who want to use PEDs" (you may include reference to the 'Enhanced Games' idea).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      To enhance something means ...

      to reduce the effectiveness
      Correct answer: to improve or increase the quality
      to make sure it remains the same quality as before
      to change something completely

      Q2.
      What is a reason the use of some drugs is banned in sport?

      Correct answer: it gives athletes an unfair advantage
      they are expensive
      they make the performance better
      they make the sport more fun

      Q3.
      If you perform the named sport, what might persuade you to use a performance enhancing drug? Find the best fit.

      Correct Answer:archery,a drug that allows you to hold your hand really steady

      a drug that allows you to hold your hand really steady

      Correct Answer:power lifting,a drug which allows you to train really hard in the weights room

      a drug which allows you to train really hard in the weights room

      Correct Answer:table tennis,a drug which helps you to have really fast reaction times

      a drug which helps you to have really fast reaction times

      Correct Answer:marathon,a drug which helps you to deliver more oxygen to your muscles

      a drug which helps you to deliver more oxygen to your muscles

      Q4.
      "Bending the rules to their limit but not breaking them in order to gain an advantage" is a description of what?

      Correct Answer: gamesmanship

      Q5.
      Which of these drinks would you find the stimulating substance called caffeine?

      Correct answer: tea
      Correct answer: coffee
      orange juice
      Correct answer: energy drinks
      Correct answer: cola

      Q6.
      Which component of the blood is responsible for carrying oxygen?

      platelets
      white blood cells
      Correct answer: red blood cells
      plasma

      6 Questions

      Q1.
      Match the performance enhancing drug to the reason athletes might choose to use it.

      Correct Answer:stimulants,substances that increase alertness, energy and activity

      substances that increase alertness, energy and activity

      Correct Answer:beta blockers,medications that reduce blood pressure

      medications that reduce blood pressure

      Correct Answer:narcotic analgesics,mask the pain of an injury

      mask the pain of an injury

      Correct Answer:diuretics,to lose weight quickly

      to lose weight quickly

      Q2.
      Which of the statements about performance enhancing drugs is true?

      all performance enhancing drugs are banned and illegal
      Correct answer: many, but not all, performance enhancing drugs are banned and illegal
      all performance enhancing drugs are allowed to be used in all sports

      Q3.
      Reducing muscle shakes is a benefit to the performer if they use which PED?

      Correct Answer: beta blockers

      Q4.
      Match the sport in which performers are most likely to use the PED.

      Correct Answer:100m sprinting,anabolic steroids

      anabolic steroids

      Correct Answer:motor racing,stimulants

      stimulants

      Correct Answer:archery,beta blockers

      beta blockers

      Q5.
      How might PED use negatively impact an athlete if caught using a banned substance?

      Correct answer: banned from their sport
      Correct answer: lose sponsorship deals
      better performances leading to better contracts
      Correct answer: titles/medals/awards stripped off them retrospectively

      Q6.
      Which of these statements questions the morality of using PEDs?

      Correct answer: the athlete gains an unfair advantage over the clean athletes
      the athlete may suffer health problems as result of using PEDS
      the athlete may lose their sponsorship deals if they are caught using PEDs

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Prohibited substances and methods, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...