Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exam technique and answering extended questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop AO3 skills to approach the extended answer questions with confidence.

      Key learning points

      1. Extended questions are marked using level descriptors.
      2. The hollistic approach to answering encompasses all three assessment objectives.
      3. The command word used in the question determines the AO3 skill required.
      4. The skill can be either anlayse, discuss, evaluate or justify.

      Keywords

      • Analyse - separate information in components and identify the characteristics

      • Discuss - present key points or provide strengths and weaknesses of an idea

      • Evaluate - judge from available evidence

      • Justify - support a case with evidence

      Common misconception

      In long answer questions, it is better to recall as much of the topic as possible.

      It is important to recall the specific knowledge relevant to the question, but then you must apply and develop that knowledge based on the command word. Simply recalling knowledge will only hit AO1 marks awarded.

      Teacher tip

      Use the specification to guide on the topics to practice these questions. Look out for words such as, evaluate and justify in the additional information column. Provide time to understand the skills required for each command word and how sentence connectives are useful.

      Equipment

      Level response grid from a mark scheme.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the most amount of marks that a question could be worth?

      4
      6
      Correct answer: 9
      12

      Q2.
      Which fitness component is being able to keep the body stable, while at rest or in motion?

      reaction time
      coordination
      agility
      Correct answer: balance

      Q3.
      Match the examples from swimming to the correct type of guidance.

      Correct Answer:visual,demonstrating the arm action on poolside

      demonstrating the arm action on poolside

      Correct Answer:verbal,giving teaching points about the leg action

      giving teaching points about the leg action

      Correct Answer:manual,supporting under the torso to stay afloat

      supporting under the torso to stay afloat

      Correct Answer:mechanical,holding a noodle to practice a leg kick

      holding a noodle to practice a leg kick

      Q4.
      Identify the principles of training.

      circuit
      Correct answer: specificity
      Correct answer: overload
      vasoconstriction
      balance

      Q5.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:analyse,separate information into components and identify the characteristics

      separate information into components and identify the characteristics

      Correct Answer:discuss,present key points and provide strengths and weaknesses of an idea

      present key points and provide strengths and weaknesses of an idea

      Correct Answer:evaluate,judge from available evidence

      judge from available evidence

      Correct Answer:justify,support a case with evidence

      support a case with evidence

      Q6.
      The command words in an extended answer question (e.g., analyse, justify, discuss, evaluate) demonstrate which type of knowledge?

      AO1
      AO2
      Correct answer: AO3
      AO4

      6 Questions

      Q1.
      Evaluate is to from available evidence.

      Correct Answer: judge

      Q2.
      Which command word are we most likely to see in an extended answer question?

      describe
      define
      Correct answer: justify
      identify
      give

      Q3.
      Match the sections of a know, apply and say why approach to answering.

      Correct Answer:know,knowledge of the topic area in the question

      knowledge of the topic area in the question

      Correct Answer:apply,application to the context/sport in the question

      application to the context/sport in the question

      Correct Answer:say why,the skills as determined by the command word

      the skills as determined by the command word

      Q4.
      Which description best describes AO2 knowledge?

      saying why not
      recalling knowledge
      saying why
      Correct answer: applying knowledge

      Q5.
      The ITCH strategy can be used to help write the AO3 detail in an extended answer. What does the 'H' stand for?

      Correct Answer: however

      Q6.
      Analyse is to information into components and identify the characteristics.

      Correct Answer: separate

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Exam technique and answering extended questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...