Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explain how to use a PAR-Q and a range of injury preventative measures.

      Key learning points

      1. Prior to exercise, people should complete a PAR-Q to screen for any potential dangers related to their health.
      2. Overuse injuries can be avoided by carefully applying progressive overload and planning for rest and recovery time.
      3. Numerous measures should be taken to ensure the safety of participants during activity, including protective equipment.
      4. Facilities and equipment should be carefully checked prior to actvity to ensure no risk of injury to participants.

      Keywords

      • Injury - physical harm or damage to the body

      • PAR-Q - Physical Activity Readiness Questionnaire

      • Protective clothing/equipment - something used or worn during an activity with the specific aim of reducing the risk of injury

      • Overuse injury - an injury caused when a muscle or joint is used repetitively over time and the stress causes injury

      Common misconception

      Injuries can be prevented by using methods such as PAR-Q

      Nothing can guarantee that injuries will not happen, however the measures discussed in this lesson will significantly reduce the risk of injury. Accidents will always happen.

      Teacher tip

      A PAR-Q is available in the additional materials. This could be used as a starter/entry task rather than being answered in Task A.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      We must abide by the of the game in order to keep everyone involved safe.

      Correct Answer: rules, laws

      Q2.
      Match the sport to the protective equipment used.

      Correct Answer:gum shield,hockey

      hockey

      Correct Answer:helmet,cycling

      cycling

      Correct Answer:arm guards,cricket

      cricket

      Correct Answer:goggles,swimming

      swimming

      Q3.
      Which of these is not a principle of training?

      progressive overload
      Correct answer: specialisation
      rest and recovery
      reversibility

      Q4.
      Which of these items of protective clothing are mandatory in amateur boxing?

      Correct answer: gumshield
      Correct answer: headguard
      shin guards
      Correct answer: gloves

      Q5.
      What does the term health screening mean in relation to physical activity?

      Correct answer: assessing a person's health status to identify potential risks before exercise
      monitoring a person’s exercise performance during physical activity
      providing a detailed treatment plan for health conditions

      Q6.
      Runners knee is a injury suffered by long distance runners. What do you think is the cause?

      running on hard surfaces
      falling while running
      running too fast
      Correct answer: repetitive stress on the knee

      6 Questions

      Q1.
      We can try to limit the risk of injury by matching participants together based on certain characteristics. Match up the characteristic to the example.

      Correct Answer:experience,used in martial arts and signalled by the colour of belt being worn

      used in martial arts and signalled by the colour of belt being worn

      Correct Answer:weight,used in boxing with categories separating competitors

      used in boxing with categories separating competitors

      Correct Answer:age,typically used in school and youth sport, eg. under 9

      typically used in school and youth sport, eg. under 9

      Q2.
      Which of these facilities are most associated with the injury risk?

      Correct Answer:sports hall,broken badminton rackets

      broken badminton rackets

      Correct Answer:swimming pool,slippery floor

      slippery floor

      Correct Answer:grass sports pitch,potholes

      potholes

      Correct Answer:weights room,faulty resistance machines

      faulty resistance machines

      Q3.
      If you answer yes to any question on the PAR-Q, what should you do?

      be reasonably sure you can exercise safely
      Correct answer: seek professional medical guidance before starting exercise
      start your training programme but be prepared to stop if you feel unwell
      change your training programme to something more suitable

      Q4.
      The two most important principles of training to apply in order to avoid overuse injuries are:

      progressive overload and specificity
      specificity and rest and recovery
      Correct answer: progressive overload and rest and recovery
      rest and recovery and reversibility

      Q5.
      "Don't do too much too soon" is another way of saying to use which principle of training?

      Rest and recovery
      Reversibility
      Specificity
      Correct answer: Progressive overload
      Individual needs

      Q6.
      PAR-Q stands for physical activity...

      Correct Answer: readiness quesionnaire

      To help you plan your 10 physical education lesson on: PAR-Qs and injury prevention, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...