Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different types of sponsorship and discuss their impact on performers, sports, officials, audiences and sponsors.

      Key learning points

      1. Commercialisation involves the use of sport for financial gain and includes activities like sponsorship.
      2. Sponsorship is when companies provide support in exchange for promotion and visibility.
      3. Financial sponsorship includes monetary support from companies.
      4. Sponsorship of clothing and equipment involves providing sports gear and apparel.
      5. Sponsorship of facilities includes funding or providing sports venues and training locations.

      Keywords

      • Media - the different ways we communicate information, such as via TV, newspapers, social media, the internet or radio

      • Sponsors - an individual or group that provides financial support to an event, activity, person or organisation

      • Sponsorship - provision of funds or other forms of support to an individual or event in return for some commercial return

      • Financial sponsorship - when a person or company gives money in exchange for getting their name or brand seen by more people

      Common misconception

      Believing that sponsorship only involves financial support.

      Sponsorship can include financial support but also include equipment, clothing or facility provisions.

      Teacher tip

      It would be useful to link to relevant examples to support the engagement of students and give them information to easily talk about in an exam.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is not an example of media?

      Correct answer: sponsorship
      television
      radio
      the press

      Q2.
      Minority sports tend to get coverage in the media.

      Correct Answer: less, little

      Q3.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:media,the different ways we communicate information

      the different ways we communicate information

      Correct Answer:sponsor,an individual or group that provides financial support to a sport

      an individual or group that provides financial support to a sport

      Correct Answer:spectator,a person who watches a sports event and can influence the atmosphere

      a person who watches a sports event and can influence the atmosphere

      Correct Answer:official,someone who enforces the rules and makes decisions to ensure fair play

      someone who enforces the rules and makes decisions to ensure fair play

      Q4.
      Media influence can put pressure on the performer to entertain. This is an example of a impact of the media on the performer.

      Correct Answer: negative

      Q5.
      Identify the correct definition of sponsorship.

      Correct answer: provision of funds or other forms of support to an individual or event
      the different ways we communicate information
      a person who watches a sports event and can influence the atmosphere
      someone who enforces the rules and makes decisions to ensure fair play in a game

      Q6.
      Order the words how they would appear in this paragraph. An example of how can impact includes that it can interest in the sport, as more people are able to see it.

      1 - media
      2 - positively
      3 - sport
      4 - increase

      6 Questions

      Q1.
      Which is not an example of a type of sponsorship?

      money
      Correct answer: media
      facilities
      footwear

      Q2.
      What do we call the type of sponsorship is it when a person or company gives money in exchange for getting their name or brand seen by more people?

      facilities
      Correct answer: financial
      clothing, footwear and equipment

      Q3.
      Identify how a performer may advertise a brand.

      by emailing them
      Correct answer: uploading photos of their products to their social media
      Correct answer: wearing clothing with their logo on all the time
      by only using their product in the privacy of their own home

      Q4.
      If a performer receives financial sponsorship, they are less likely to need a job and will therefore have more to train.

      Correct Answer: time

      Q5.
      A negative impact of sponsorship on the is that they are under increased pressure to make decisions on rules that keep the sponsor happy.

      Correct Answer: officials

      Q6.
      Match the impact to the stakeholder that it impacts.

      Correct Answer:spectator,increased advert breaks in big matches

      increased advert breaks in big matches

      Correct Answer:performer,sponsorship can be limited and could stop at any point

      sponsorship can be limited and could stop at any point

      Correct Answer:sponsor,could cause negative publicity if a performer behaves badly

      could cause negative publicity if a performer behaves badly


      To help you plan your 11 physical education lesson on: Sponsorship, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...