Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Massed, distributed, fixed and variable practice

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify how different practice structures can be used effectively in different situations.

      Key learning points

      1. Massed practice involves practising a skill continuously without taking a break.
      2. Distributed practice involves periods of rest between practice sessions.
      3. Fixed practice involves practising a skill in a stable and unchanging environment.
      4. Variable practice involves practising a skill in a variety of settings and conditions.

      Keywords

      • Practice - repeated exercise in or performance of a skill so as to acquire or maintain proficiency in it

      • Massed practice - practice that occurs without rest between trials

      • Distributed practice - intervals between skill practice in a training session for rest or mental rehearsal

      • Fixed practice - repeatedly practising a whole skill within a training session

      • Variable practice - a training session that includes frequent changes of task so that the skill can be repeated in different situations

      Common misconception

      It might be believed that certain sports only require one type of practice structure.

      Practice structures vary depending on the skills being practiced and the level of ability. Two different skills from within the same sport might benefit from different practice structures.

      Teacher tip

      Ask pupils to reflect on recent PE lessons or sports training sessions and critique the practice structures.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not a skill classification continua?

      open/closed
      low organisation/high organisation
      Correct answer: beginner/expert
      basic/complex

      Q2.
      Match the continua to the appropriate classification.

      Correct Answer:difficulty,basic/complex

      basic/complex

      Correct Answer:environmental,open/closed

      open/closed

      Correct Answer:organisational,low organisation/high organisation

      low organisation/high organisation

      Q3.
      What does the expression "practice makes perfect" emphasise?

      skills are something you are born with and you don't have to work on
      skills are something you learn and once you know them, you don't need practice
      Correct answer: skills are something which must be practiced regularly to improve and master
      skill are perfected easily and without effort

      Q4.
      Arrange these three skills from the most open to the most closed.

      1 - shooting in futsal
      2 - launching the boat in sailing
      3 - archery

      Q5.
      What does the 10,000 hour rule suggest about skills?

      Correct answer: it takes approximately 10,000 hours of practice to master a skill
      it takes approximately 10,000 hours of watching videos on a skill to learn it
      it takes approximately 10,000 hours without a break to learn a skill
      it takes approximately 10,000 hours to master a skill, even without practice

      Q6.
      A rugby player receives the ball from a pass in the middle of the field. Which of these are environmental factors might they consider before performing the next skill?

      Correct answer: is there a team mate in a good position and available for a pass?
      Correct answer: how close is the nearest opposition player?
      Correct answer: have I got space to run into or should I look to pass?
      Correct answer: am I in position to kick forward and chase?
      Correct answer: what is the score? perhaps I need to take a drop goal attempt?

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:massed practice,practice that occurs without rest between trials

      practice that occurs without rest between trials

      Correct Answer:distributed practice,intervals between skill practice in a training session for rest or men

      intervals between skill practice in a training session for rest or men

      Correct Answer:fixed practice,repeatedly practising a whole skill within a training session

      repeatedly practising a whole skill within a training session

      Correct Answer:variable practice,a training session that includes frequent changes of task/situations

      a training session that includes frequent changes of task/situations

      Q2.
      Which of these are good reasons to choose to use a massed practice structure?

      Correct answer: practising basic skills which don’t require much concentration
      Correct answer: practising closed skills repetitively
      practice for beginners who may get bored or tired
      for practising complex skills which can get tiring

      Q3.
      Beginners will benefit from breaks, therefore they should have practice sessions with a structure.

      Correct Answer: distributed

      Q4.
      Sometimes different skills from the same sport might benefit from different practice structures. Match these two badminton skills to a practice structure.

      Correct Answer:short serve,fixed practice

      fixed practice

      Correct Answer:smash,variable practice

      variable practice

      Q5.
      Which of these would be the most suitable practice session for a beginner learning to play hockey?

      massed and fixed
      massed and variable
      distributed and fixed
      Correct answer: distributed and variable

      Q6.
      Which of these would be the most suitable practice session for a professional swimmer practising freestyle?

      Correct answer: massed and fixed
      massed and variable
      distributed and fixed
      distributed and variable

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Massed, distributed, fixed and variable practice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...