Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lactic acid and recovering from exercise

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain when lactic acid accumulates, how the body responds to different types of exercise and how to optimise recovery.

      Key learning points

      1. Lactic acid is produced when we exercise anaerobically.
      2. Anaerobic exercise is when the intensity is too high to provide sufficient oxygen for aerobic respiration.
      3. Anaerobic exercise at high intensity can only last a short duration.
      4. During recovery respiratory rates remain elevated to remove lactic acid.

      Keywords

      • Lactic acid - a by-product of anaerobic respiration that accumulates in muscles during intense exercise, contributing to muscle fatigue and soreness

      • Oxygen debt - the amount of extra oxygen required to remove the lactic acid and replace the body's reserves of oxygen

      • Lactate accumulation - the point at which intensity of exercise triggers a build up of lactic acid in the muscles and blood due to working anaerobically with insufficient oxygen

      • Recovery - time required to repair the damage to the body caused by training or competition

      Common misconception

      Exercise is either aerobic or anaerobic and lactic acid is bad.

      All exercise is on a continuum from 100% aerobic (e.g. a long distance walk) to 100% anaerobic (e.g. a 1 rep max powerlifter) and the build up of lactic acid is perfectly natural and necessary to work at high intensity when insufficient O2 available.

      Teacher tip

      Pupils need a good understanding of the difference between aerobic and anaerobic exercise to include what that feels like during and afterwards to fully access this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Anaerobic exercise causes the build up of ...

      Correct answer: lactic acid.
      oxygen.
      nitrogen.

      Q2.
      The point at which lactic acid levels increase rapidly is called the ...

      aerobic threshold.
      Correct answer: anaerobic threshold.
      lactate moment.

      Q3.
      Match the following sports to the predominant energy system used to fuel participation.

      Correct Answer:aerobic respiration,marathon run

      marathon run

      Correct Answer:anaerobic respiration,long jump

      long jump

      Correct Answer:aerobic and anaerobic,centre during a netball game

      centre during a netball game

      Q4.
      What happens to your heart rate immediately after exercise?

      It returns straight back to resting levels.
      It returns to zero.
      Correct answer: It remains elevated and reduces slowly.
      It remains elevated for hours.

      Q5.
      Which of the following events results in an elevated breathing rate for the longest after exercise?

      high jump
      a platform dive
      Correct answer: a 400 metre sprint
      throwing a dart

      Q6.
      Which of the following is the best thing to do after exercise?

      Get your heart and breathing rate back to resting levels as fast as possible.
      Correct answer: Keep heart and breathing rates elevated.
      Keep breathing rate elevated but reduce heart rate quickly.
      Sit down and rest with head between your knees.

      6 Questions

      Q1.
      acid is produced in the muscles when insufficient oxygen is supplied during exercise.

      Correct Answer: lactic

      Q2.
      Oxygen debt builds up rapidly during ...

      aerobic work.
      Correct answer: anaerobic work.
      endurance events at low intensity.
      Correct answer: explosive events requiring speed and power.

      Q3.
      Place these events in order to describe what happens during anaerobic exercise.

      1 - anaerobic exercise produces
      2 - lactic acid which needs to be
      3 - broken down and removed after
      4 - exercise by taking in more
      5 - oxygen by
      6 - maintaining an elevated breathing rate

      Q4.
      A high carbohydrate meal, active cool down and an ice bath help speed up after intense exercise.

      Correct Answer: recovery

      Q5.
      Match the correct definitions to these key terms.

      Correct Answer:lactic acid,a by-product of anaerobic respiration that accumulates in muscles

      a by-product of anaerobic respiration that accumulates in muscles

      Correct Answer:oxygen debt,the amount of extra oxygen required to remove the lactic acid

      the amount of extra oxygen required to remove the lactic acid

      Correct Answer:lactate accumulation,the point where intensity of exercise triggers lactic acid build up

      the point where intensity of exercise triggers lactic acid build up

      Correct Answer:recovery,time required to repair the damage to the body caused by training

      time required to repair the damage to the body caused by training

      Q6.
      Match the correct benefits to these post exercise strategies.

      Correct Answer:an active cool down,maintain elevated breathing and heart rates to remove lactic acid

      maintain elevated breathing and heart rates to remove lactic acid

      Correct Answer:a carbohydrate meal,replenish energy stores in muscles

      replenish energy stores in muscles

      Correct Answer:drinking water,replace fluids lost through sweating

      replace fluids lost through sweating

      Correct Answer:ice bath,reduces inflammation and muscle soreness through cold therapy

      reduces inflammation and muscle soreness through cold therapy

      Correct Answer:massage,speed up recovery by relaxing muscle fibres and removing knots

      speed up recovery by relaxing muscle fibres and removing knots


      To help you plan your 10 physical education lesson on: Lactic acid and recovering from exercise, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...