Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can tackle and form rucks and mauls safely

      Key learning points

      1. Move: driving your body weight up and under an opponent forces them backwards, stopping their attacking momentum.
      2. Move: additional attackers and defenders at the breakdown enter from behind the backfoot of the last player and bind on.
      3. Think: joining a ruck or maul must be done from the back foot to be onside.
      4. Feel: confidence to initiate contact comes from repeated execution with the correct technique.
      5. Connect: supporting less confident classmates to execute successful tackles in practice conditions shows kindness.

      Keywords

      • Smother tackle - a more upright tackle that wraps the player and ball to prevent an offload

      • Duck and clean - a player lowers their body to get underneath an opponent before driving them away to secure possession

      • Late tackle - a penalty offence for tackling a player who has already passed or kicked the ball

      Common misconception

      Pupils fail to fully commit to a tackle which allows players to break free and score.

      Defenders must fully commit to tackle the ball carrier and keep hold until they are on the ground to avoid giving the opposition an overlap or charge through scoring opportunity.

      Teacher tip

      It may be beneficial to pair pupils in ability/confidence levels and in the game provide bibs for any pupil that may not wish to be tackled directly (a touch can be used). Contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training).

      Equipment

      30+ cones, balls (1 between 3), 12 tackle bags, 6 sets of 7 bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is a dummy pass?

      a switch pass
      Correct answer: a pretend pass
      a pop pass

      Q2.
      How can you support the ball carrier?

      Correct answer: run with them
      shout at them
      tackle them

      Q3.
      When a player passes and then receives the ball on the other side of the ball handler, what is it called?

      Correct answer: a loop
      a switch
      a dummy switch

      Q4.
      4. If a high tackle occurs, what happens next?

      advantage
      Correct answer: penalty
      conversion

      4 Questions

      Q1.
      Why is it useful to duck and clean?

      Correct answer: to remove opposition
      to pass further
      to get more speed

      Q2.
      How should you go into a tackle?

      tentatively
      cautiously
      Correct answer: confidently

      Q3.
      A late tackle is when a player is tackled after they have done what?

      Correct answer: released the ball
      evaded the defence
      caught the ball

      Q4.
      Which direction should you aim to force the attacker in a smother tackle?

      sideways
      towards you
      Correct answer: backwards

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Going into contact, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...