Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Hungry Stranger: Muslim caring today

      Lesson details

      Learning outcome

      I can show how Muslims might care for people in need today.

      Key learning points

      1. Muslims try to put Prophet Muhammad's teachings into practice by caring for the poor.
      2. Muslims show care today by supporting people in need.

      Keywords

      • Poor - having very little money or few possessions

      • Community - the people living in the same area or sharing an interest

      • Charity - acts of kindness or generosity to people in need

      Common misconception

      Muslims only care for other Muslims.

      Muslims care for others regardless of religion or belief.

      Teacher tip

      Explore how Muslims follow the teachings of the Prophet Muhammad, e.g., by helping/supporting charitable projects in the UK and abroad. If possible, invite a Muslim to meet the class and answer questions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      A responsibility is something that is your duty. Which of these are responsibilities?

      Correct answer: being on time for school
      playing outside
      Correct answer: helping with the washing up

      Q2.
      Muslims read a holy book called the ...

      Bible.
      Correct answer: Qur'an.
      Torah.

      Q3.
      The story of Muhammad and the Hungry Stranger teaches Muslims to ...

      share food with other Muslims.
      Correct answer: share food with anyone who needs help.
      share food in the dark.

      Q4.
      Match the beginnings of these sentences to the correct sentence endings.

      Correct Answer:Muslims pray five ...,times a day.
      Correct Answer:Muslims worship ...,one God.
      Correct Answer:Muslims give money ...,to charity.

      4 Questions

      Q1.
      People might ask for help at a food bank if they ...

      Correct answer: need some food for their family.
      need somewhere to live.
      need to sell some food.

      Q2.
      A __________ is a group of people who live, work or play together.

      charity
      Correct answer: community
      comedy

      Q3.
      Muslims follow the teachings and example of __________ by caring for the poor.

      Guru Nanak
      the Buddha
      Correct answer: the Prophet Muhammad

      Q4.
      Muslims follow the teachings of the Prophet Muhammad by ...

      caring only for other Muslims.
      Correct answer: caring for anybody who needs help.
      caring for people they know.

      To help you plan your 1 religious education lesson on: The Hungry Stranger: Muslim caring today, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...