Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of meditation to many Buddhists.

      Key learning points

      1. Many Buddhists all over the world practise meditation in a variety of ways.
      2. This aims to cultivate concentration, mindfulness and peace.
      3. A statue of the Buddha may help a Buddhist to focus their thoughts.
      4. Some Buddhists may also use mala beads, mandala patterns and mantras as aids to meditation.

      Keywords

      • Buddha statue - a representation of Siddhartha Gautama, the founder of Buddhism

      • Mala beads - Buddhist prayer beads used to aid meditation

      • Mandala - Buddhist image used to symbolise the world

      • Mantra - a word or sound repeated to aid concentration in meditation

      • Meditation - a practice of focusing and clearing the mind

      Common misconception

      Meditation is the same as prayer.

      Meditation and prayer may both be used to focus the mind, but prayer is usually directed towards God or a god, whereas meditation is not necessarily religious.

      Teacher tip

      To enhance pupils understanding of the aids for meditation, use Buddhist artefacts to deliver this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is a ‘Buddha’?

      Correct answer: an enlightened person
      a God
      a prophet

      Q2.
      When Siddhartha Gautama left home, what did he see which made him want to find the answer to suffering?

      the Three Universal Truths
      the Four Noble Truths
      Correct answer: the Four Sights

      Q3.
      What word is used in Buddhism to mean that things constantly change and do not last forever?

      suffering
      Correct answer: impermanence
      enlightenment

      Q4.
      According to Buddhism, what is the cause of suffering?

      Correct Answer: Craving, Wanting, Desiring

      Q5.
      What word is used in Buddhism to describe the state of complete understanding that leads to the end of suffering?

      craving
      Correct answer: enlightenment
      impermanence

      5 Questions

      Q1.
      What is meditation?

      Correct answer: a practice of focusing and clearing the mind to achieve a calm and focused state
      thinking of nothing
      sitting up straight with your legs crossed

      Q2.
      Match the key terms to the correct definitions.

      Correct Answer:Buddha statue,a representation of Siddhartha Gautama, the founder of Buddhism
      Correct Answer:mantra,a word or sound repeated to aid concentration in meditation
      Correct Answer:mala beads,beads used to aid meditation
      Correct Answer:mandala,a Buddhist image used to symbolise the world

      Q3.
      What do many Buddhists focus on when they meditate?

      Correct answer: their breathing
      God
      nothing

      Q4.
      What is the name of a mantra that Buddhists use during meditation?

      Correct Answer: The Three Refuges, Three Refuges, three refuges, 3 refuges, the three refuges

      Q5.
      In what way is meditation different to prayer?

      it is not different to prayer
      meditation involves silence and prayer involves speech
      Correct answer: prayer is directed towards God or gods while meditation is not

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Buddha: meditation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...