Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recount how Siddartha became disturbed by suffering and tried to find its cause.

      Key learning points

      1. Siddhartha was born as a wealthy prince.
      2. When Siddhartha was born, a prophecy was told that predicted Siddhartha would be a great ruler or a holy man.
      3. Although he was privileged, he was disturbed by the four sights: an old man, a sick person, a corpse and a holy man.
      4. He decided to leave the palace and become an ascetic.

      Keywords

      • Ascetic - a person who practices self-discipline and the denial of luxury

      • Lumbini - birthplace of Siddhartha, in what is now Nepal

      • Prophecy - a prediction of what will happen in the future

      • Dukkha - the fact that all life involves suffering

      Common misconception

      Siddhartha was poor.

      Siddhartha was born into a wealthy family and lived in a palace.

      Teacher tip

      Print the four pictures and display them around the room. Pupils can move around the room and retell the story of the four sights. Modern examples of the four sights could be used.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which century was Siddhartha Gautama believed to have been born?

      4th century
      5th century
      Correct answer: 6th century
      7th century

      Q2.
      Siddhartha Gautama, later known as 'the Buddha', founded which religion?

      Correct Answer: Buddhism

      Q3.
      Which of these titles means the 'enlightened one'?

      Correct answer: Buddha
      God
      prophet

      Q4.
      In which modern-day country was the Buddha born?

      Japan
      Thailand
      Taiwan
      Correct answer: Nepal

      Q5.
      Where might you see statues of the Buddha in the UK?

      in a Hindu mandir (temple)
      in a Sikh gurdwara
      Correct answer: in a person's home

      Q6.
      Match the titles given to the founders of Christianity, Buddhism and Islam to the names of the founders.

      Correct Answer:the Son of God,Jesus
      Correct Answer:Buddha (the 'enlightened one'),Siddhartha Gautama
      Correct Answer:the Prophet,Muhammad

      5 Questions

      Q1.
      What does the word 'prophecy' mean?

      a messenger of God
      Correct answer: a prediction of what will happen in the future
      self-discipline and the denial of luxury

      Q2.
      Why did the prophecy cause King Suddhodhana to keep Siddhartha in the palace?

      Correct answer: to make sure that Siddhartha became a king and not a holy man
      to give Siddhartha lots of choices for the future
      to spoil Siddhartha as a privileged prince

      Q3.
      Sort the four sights into the order in which Siddhartha Gautama saw them.

      1 - an old person
      2 - an ill person
      3 - a dead person
      4 - a holy person

      Q4.
      What does living as an ascetic mean?

      living with worldly possessions
      living in luxury
      Correct answer: living with self-discipline and the denial of luxury

      Q5.
      What is the meaning of 'dukkha'?

      the four sights
      Correct answer: suffering
      living in luxury

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Siddhartha: early life, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...