Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the significance of the New covenant for Christians.

      Key learning points

      1. A new covenant was needed due to the disobedience of humanity with previous covenants.
      2. The New covenant is central to Christianity and promises the forgiveness of sins through Jesus' death and resurrection.
      3. Many Christians believe that Jesus is a distant descendant of Abraham and he fulfills the promise made to David.
      4. The New covenant comes with the reward of eternal life in heaven for all who accept Jesus' sacrifice.
      5. Many Christians commit to the New covenant by consuming bread and wine during a church service.

      Keywords

      • Covenant - an agreement between God and people

      • Descendant - your children and any further generations of children that begin from them

      • Redemption - to be saved from sin

      • Resurrection - coming back to life after death

      • Sacrifice - to give up something very important to you or to kill something as an offering to God

      Common misconception

      All Abrahamic religions believe that Jesus is the New covenant.

      Jesus as the New covenant is central to Christian belief. Most Jews do not believe that Jesus is the New covenant. In Islam, Jesus is considered a prophet.

      Teacher tip

      You could print out Task B and allow pupils to highlight or circle the words and phrases Laura uses that can be replaced with keywords.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:redemption,to be saved from sin
      Correct Answer:descendant,your children and any further generations of children that begin from
      Correct Answer:covenant,an agreement between God and people
      Correct Answer:Abrahamic faiths,a group of monotheistic religions
      Correct Answer:monotheism,the belief in one God

      Q2.
      Which of these religions are Abrahamic?

      Sikhi
      Correct answer: Islam
      Correct answer: Christianity
      Correct answer: Judaism

      Q3.
      God called Abraham a father of many ...

      states.
      countries.
      districts.
      Correct answer: nations.

      Q4.
      Canaan became known as the land.

      Correct Answer: promised, promise

      Q5.
      The New covenant is found in the Testament.

      Correct Answer: New

      Q6.
      What is the Jewish ceremony of circumcision called?

      Brit Mitzvah
      Bar Mitzvah
      Correct answer: Brit Milah
      Bat Milah

      5 Questions

      Q1.
      The New covenant is central to ...

      Correct answer: Christianity.
      Judaism.
      Islam.

      Q2.
      What does the New covenant promise?

      land
      Correct answer: forgiveness
      descendants

      Q3.
      Jesus' death and achieve the promise of the New covenant.

      Correct Answer: resurrection, his resurrection, Jesus' resurrection, Jesus's resurrection

      Q4.
      What drink did Jesus use to represent his blood?

      Correct Answer: wine

      Q5.
      Jesus used bread to represent his during The Last Supper.

      Correct Answer: body

      To help you plan your 7 religious education lesson on: The New covenant, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...