Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Aristotle’s views on the importance of observing the world and how this shapes worldviews today.

      Key learning points

      1. Aristotle emphasised the importance of observation in understanding the world.
      2. Aristotle believed everything, including human life, has a purpose.
      3. Aristotle defined virtue as a mean between extremes, guiding moral behaviour and promoting balance in character.
      4. Aristotle's views on ethics demonstrate how different worldviews can shape everyday behaviour.

      Keywords

      • Aristotle - an Ancient Greek philosopher remembered for his practical approach to knowledge

      • Telos - a Greek word meaning purpose or goal

      • Ethics - the study of right and wrong

      • Eudaimonia - the state of living well and flourishing

      • Virtue - a good quality that becomes a habit

      Common misconception

      Socrates, Plato and Aristotle had similar worldviews.

      Although Aristotle was Plato's student, he had quite a different worldview and believed we can gain true knowledge by observing the world around us.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a worldview?

      Correct answer: A person's way of understanding, experiencing and responding to the world.
      A person's opinion on an issue.
      A scientific theory about the universe.
      A collection of facts about history.

      Q2.
      What is the Greek term for 'love of wisdom'?

      Correct Answer: philosophy, Philosophy

      Q3.
      What is the main goal of Socratic questioning?

      To give definite answers to philosophical questions.
      Correct answer: To challenge and examine beliefs.
      To help others realise they already know the answers.
      To teach people facts about the world.

      Q4.
      Plato proposed the theory of the ...

      Correct Answer: forms, Forms

      Q5.
      What is a premise in a logical argument?

      the conclusion being argued for
      Correct answer: the statements of evidence that support the conclusion
      the initial idea being supported
      the final decision made after reasoning

      Q6.
      How did Plato build on Socrates' work of challenging worldviews?

      by accepting all of Socrates' ideas
      Correct answer: by developing his own theory to explain reality
      by rejecting all traditional beliefs
      by teaching that only the physical world matters

      6 Questions

      Q1.
      Aristotle believed we can gain knowledge from the world.

      Correct Answer: observing, Observing

      Q2.
      According to Aristotle, what is the purpose (telos) of an acorn?

      to provide shade
      to protect the soil
      to feed animals
      Correct answer: to grow into an oak tree

      Q3.
      According to Aristotle, what is the telos (purpose) of a human being?

      wealth
      pleasure
      Correct answer: eudaimonia
      fame

      Q4.
      What does eudaimonia mean?

      happiness from enjoying the fun things in life
      Correct answer: flourishing and achieving lasting fulfilment
      living a life of wealth and success
      avoiding pain and difficulties in life

      Q5.
      Aristotle described the balance between two extremes as the golden ...

      Correct Answer: mean, Mean

      Q6.
      Match these virtues (good habits) with their vices of excess or deficiency (bad habits).

      Correct Answer:courage,cowardice

      cowardice

      Correct Answer:generosity,greed

      greed

      Correct Answer:confidence,arrogance

      arrogance

      Correct Answer:patience,impatience

      impatience


      To help you plan your 7 religious education lesson on: Aristotle: applying worldviews, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...