Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Plato’s theory of the forms and how it shapes our understanding of reality.

      Key learning points

      1. Plato was an Ancient Greek philosopher and was Socrates' pupil and Aristotle's teacher.
      2. Plato believed that true knowledge of reality is built in.
      3. The theory of the forms explains true knowledge as understanding perfect, abstract concepts.
      4. Plato's theory influenced the worldview that knowledge is discovered through reason.

      Keywords

      • Allegory - a story where characters or events represent deeper ideas or messages

      • Forms - ideal concepts that reflect the true nature of things

      • Plato - an Ancient Greek philosopher known for his theory of the forms

      • Real / reality - something that actually exists and is not imagined

      Common misconception

      Students might think Plato believed we are born knowing everything.

      Plato believed learning was a form of remembering knowledge hidden in us.

      Teacher tip

      You could ask students to sketch the allegory of the cave, labelling the characters and what they learn.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The word 'philosophy' comes from Ancient Greek and means love of ...

      Correct Answer: wisdom, Wisdom

      Q2.
      What is an argument in philosophy?

      A statement expressing a personal opinion.
      A debate where philosophers try to win a disagreement.
      A summary of a philosophical idea.
      Correct answer: A clear explanation of reasons to support a conclusion.

      Q3.
      Which two of the following statements are premises in the following argument: "All birds have wings, a sparrow is a bird, therefore a sparrow has wings."?

      Correct answer: all birds have wings
      a sparrow has wings
      some birds can fly
      Correct answer: a sparrow is a bird

      Q4.
      Socrates was known for asking to encourage deep thinking.

      Correct Answer: questions, Questions, Socratic questions, Socratic Questions

      Q5.
      What do we mean by facts, opinions and beliefs?

      Correct Answer:fact,A statement that can be proven true or false.

      A statement that can be proven true or false.

      Correct Answer:opinion,A viewpoint that can vary from person to person.

      A viewpoint that can vary from person to person.

      Correct Answer:belief,An acceptance that something is true without having proof.

      An acceptance that something is true without having proof.

      Q6.
      Which of the following statements expresses a belief?

      The earth orbits the sun.
      Water boils at 100 degrees celsius.
      Correct answer: People should be vegetarian.
      Chocolate is the best flavour ice cream.

      6 Questions

      Q1.
      In Plato's allegory, the prisoners are trapped in a ...

      Correct Answer: cave, Cave

      Q2.
      What are most prisoners content to accept?

      the truth of their existence
      Correct answer: the shadows on the wall as reality
      the idea of freedom
      the possibility of escape

      Q3.
      The escaped prisoner who goes searching for the truth represents a ...

      Correct Answer: philosopher, Philosopher

      Q4.
      What does Plato believe about where knowledge comes from?

      He thought that knowledge comes from experience.
      Correct answer: He believed we are born with knowledge.
      He said knowledge comes from books.
      He believed knowledge is learned by doing.

      Q5.
      According to Plato, what is the order of the steps we go through when we are learning?

      1 - we experience the world
      2 - we ask questions
      3 - we think deeply
      4 - we remember knowledge

      Q6.
      Plato founded his to create a space for learning and philosophical debate.

      Correct Answer: Academy, academy

      To help you plan your 7 religious education lesson on: Plato: exploring worldviews, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...