Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain that belief in predestination originates from the Bible and is interpreted differently across different Christian denominations.

      Key learning points

      1. Predestination is the belief that God has decided all that will happen, including who will receive salvation.
      2. Different beliefs about predestination originate from different interpretations of Biblical teaching.
      3. Calvinism is an example of a Christian denomination that teaches that God has predestined people to both heaven & hell.
      4. The Catholic Church teaches that God has only predestined people to heaven.
      5. The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints teaches that God has foreordained people rather than predestined them.

      Keywords

      • Denomination - a branch of Christianity

      • Elect - to choose someone; in Christianity, people chosen by God for eternal life in heaven

      • Foreordination - the belief that God gives people duties and responsibilities that they are called to fulfil

      • Predestination - the belief that God has already decided all that will happen

      • Salvation - being saved from sin and its consequences, leading to eternal life with God

      Common misconception

      You can't believe in both predestination and free will.

      Christians can believe in both because: 1) God knows the free choices we will make, which enables him to predestine us; 2) We have been created with a nature which predetermines us to heaven or hell, we can still act freely within this nature.

      Teacher tip

      You may wish to remind pupils of the Christian beliefs surrounding heaven and hell at the beginning of this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Many Christians believe that Jesus' death and resurrection saved humanity from the consequences of .

      Correct Answer: sin

      Q2.
      For many Christians, __________ is a place where humans can have eternal life with God.

      hell
      Correct answer: heaven
      purgatory

      Q3.
      Which person of the Trinity is responsible for creation?

      Correct answer: the Father
      the Son
      the Holy Spirit

      Q4.
      Which Christian denomination is the Pope the leader of?

      the Lutheran Church
      the Church of England
      the Eastern Orthodox Church
      Correct answer: the Catholic Church

      Q5.
      The is the sole source of authority in Protestant Christianity.

      Correct Answer: Bible

      Q6.
      Free __________ is the God-given ability to make choices without control or influence.

      choice
      Correct answer: will
      action
      reign

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords below to the correct definitions.

      Correct Answer:the elect,people chosen by God to be saved
      Correct Answer:predestination,God has decided all things
      Correct Answer:salvation,being saved from sin
      Correct Answer:foreordination,God calls people to fulfil responsibilites
      Correct Answer:denomination,a branch of Christianity

      Q2.
      Which statement best describes single predestination?

      the belief that God predestines people to both heaven and hell
      the belief that God predestines people to hell only
      Correct answer: the belief that God predestines people to heaven only

      Q3.
      Which book in the Bible contains the quote "Before I formed you in the womb I knew you"?

      Acts
      Correct answer: Jeremiah
      Ephesians
      Romans

      Q4.
      Many Calvinists believe in predestination.

      Correct Answer: double

      Q5.
      Which Christian denomination is the belief in foreordination associated with?

      the Catholic Church
      Calvinism
      Correct answer: The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints

      To help you plan your 7 religious education lesson on: Predestination across denominations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...