Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how religious ideas are widespread across cultures and times and explain why the human mind may be likely to accept them.

      Key learning points

      1. Psychologists study the mind and behaviours.
      2. Religious ideas are widespread across cultures and times.
      3. The human mind seems to be programmed to accept religious ideas.
      4. Evolution may have played a part in this programming.

      Keywords

      • Psychology - the scientific study of the mind and behaviour

      • Agent detection - when an animal or human assumes another being is causing a natural event

      • Cognitive science - the scientific study of how the mind works, functions and behaves

      • Supernatural - something that exists beyond the laws of nature

      • Superstition - a widely held but irrational belief in supernatural influences such as good and bad luck being caused by behaviours

      Common misconception

      That psychological explanations for religion mean there is no "God" or a Higher Power.

      Psychological explanations can support faith as they can show how "God" or a Higher Power has designed the brain to believe.

      Teacher tip

      Examples can be given from a wider range of cultures to show how common religous ideas are across history and geography.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term means 'facts or information that support an idea'?

      assumption
      claim
      Correct answer: evidence
      belief
      opinion

      Q2.
      Which term is used in religious education to refer to a person's way of understanding, experiencing and responding to the world?

      religion
      scripture
      Correct answer: worldview

      Q3.
      Which term means an acceptance that something is true without needing to have proof?

      Correct answer: belief
      concept
      doubt
      evidence
      theory

      Q4.
      Which prophet was the Torah given to?

      Abraham
      Isaiah
      Noah
      Correct answer: Moses

      Q5.
      Which part of the human body is in charge of processing information and thoughts?

      bladder
      Correct answer: brain
      heart
      kidney
      lung

      Q6.
      Which term describes the process by which living things develop and change over time and generations?

      adaptation
      diversification
      Correct answer: evolution
      extinction

      6 Questions

      Q1.
      Put these events into the correct historical order.

      1 - Venus states are worshipped.
      2 - The pyramids are built.
      3 - The Torah is revealed to Moses.

      Q2.
      Which statement is the most accurate?

      Religious ideas have only been around for the last 4000 years.
      Religious ideas are only found in some countries in the world.
      Correct answer: Religious ideas have been found in every culture across the world.
      Someone has to be part of a religion to accept religious ideas.

      Q3.
      Which term is a social science which studies the mind?

      philosophy
      Correct answer: psychology
      sociology

      Q4.
      When we think there is a being that has caused an event to happen it can be known as agent ...

      Correct Answer: detection

      Q5.
      Which term means a widely held but irrational belief in supernatural influences such as good and bad luck being caused by behaviours?

      coincidence
      logic
      science
      Correct answer: superstition

      Q6.
      Which statements could describe how evolution could link to religious ideas?

      Humans have evolved to eat fruit and vegetables.
      Correct answer: Humans have evolved to see order and design in the natural world.
      Correct answer: Humans have evolved to assume there is a being or force behind natural events.
      Humans have evolved to run upright for hunting animals.

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Cognitive science of religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...