Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why religion may be hard to define and apply one way that scholars have found to define it.

      Key learning points

      1. It can be difficult to define religion.
      2. Several scholars have constructed their own definitions.
      3. The Three B's is one framework to classify religions.
      4. Lived experience of religion may not not align with these definitions.
      5. One way to study religion and worldviews is social science.

      Keywords

      • Behaviour - how someone acts, the things they do

      • Belief - an acceptance that something is true without having to have proof. The verb of belief is believe

      • Belonging - being part of something bigger than yourself

      • Religion - a set of attitudes, beliefs and practices. People who follow a religion are known as religious

      • Ritual - a way of doing something with the same actions in the same way, each time

      Common misconception

      Religions are always to do with belief in a God or gods.

      Not all religions have a belief in God or gods. For example, Buddhism does not have beliefs in God or gods.

      Teacher tip

      Students can use different examples of religions to show the Three B's depending on their prior knowledge.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which religion has a belief that Jesus was killed and rose again after death?

      Buddhism
      Correct answer: Christianity
      Islam
      Judaism
      Sikhi

      Q2.
      Which of these religions has Siddhartha Gautama as an important founder?

      Correct answer: Buddhism
      Christianity
      Islam
      Judaism
      Sikhi

      Q3.
      Which of these buildings might a Muslim go to pray in with other Muslims?

      church
      mandir
      Correct answer: mosque
      synagogue
      temple

      Q4.
      What name is often given to a being that created the entire universe and is all powerful, all loving and all knowing in religions?

      alien
      angel
      Correct answer: God
      prophet
      sage

      Q5.
      What could we call a deep and meaningful question that doesn't have a straightforward answer?

      complex question
      long question
      short question
      simple question
      Correct answer: ultimate question

      Q6.
      What term is this definition for: "A person's way of understanding, experiencing and responding to the world"?

      belief
      faith
      religion
      tradition
      Correct answer: worldview

      6 Questions

      Q1.
      Which of the Three B's is missing from the list? belonging, behaviour and ...

      Correct answer: belief
      beloved
      blessing
      books
      boundary

      Q2.
      Which of the Three B's could these activities be related to?

      Correct Answer:accepting as true that God exists,belief
      Correct Answer:praying at home every day,behaviour
      Correct Answer:taking part in a big religious festival,belonging

      Q3.
      Which term means a way of doing something with the same actions in the same way, each time?

      behaviour
      belief
      belonging
      religion
      Correct answer: ritual

      Q4.
      What do social scientists use to back up their claims about religion?

      books
      Correct answer: evidence
      questions
      scripture
      teachings

      Q5.
      Which of these statements is most accurate about defining religion?

      Religion is easy to define.
      Religions always have belief in one God.
      Everyone in a religion agrees on their beliefs.
      Correct answer: Religion can be difficult to define.
      All religious people dress in the same way.

      Q6.
      Which two of these statements are most accurate?

      Correct answer: Some people in a religion may believe different things to one another.
      Every person in a religion will believe the same things, but behave differently.
      Correct answer: Some people in a religion may follow the teachings differently to others.
      All the people in one religion will follow all the teachings of that religion.

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Defining religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...