Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Possible psychological explanations for religion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give an account of some psychological explanations for religion and present different perspectives on this.

      Key learning points

      1. Sigmund Freud was an influential psychologist who had theories on the origin of religion.
      2. Freud stated that religion is an illusion, something people desperately want to be true.
      3. Freud stated that religion is a form of wish fulfillment helping people to cope with life.
      4. Freud's theories on religion have been widely criticised.

      Keywords

      • Afterlife - the belief that there is some continued existence for those who have physically died

      • Conscience - the inner sense of right and wrong that guides a person's decisions

      • Illusion - something a person believes to be true so strongly that it doesn't matter whether it is or not

      • Instincts - basic human impulses and desires everyone is born with, such as to eat

      • Wish fulfillment - deep human needs and desires which religion can satisfy

      Common misconception

      That psychologists today accept all of Freud's ideas on religion.

      Whilst influential, many of Freud's theories on the id and religion have been discredited.

      Teacher tip

      Freud's theories of religion are also linked to his views on the oedipus complex, which could be explored further with older students in supervised classes.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these religious leaders do Christians believe was God on Earth in human form?

      Correct answer: Jesus
      Moses
      Mohammad
      Nanak
      Siddhartha

      Q2.
      Which of these terms most relate to religious beliefs about life after death?

      creation
      Correct answer: Heaven
      Correct answer: Jannah
      Correct answer: reincarnation
      ritual

      Q3.
      Which of the following is often referred to as the part of a person responsible for thoughts, memories and emotions?

      the body
      the heart
      Correct answer: the mind
      the nerves
      the skeleton

      Q4.
      What subject investigates the mind and human behaviours?

      Correct Answer: psychology

      Q5.
      Which statement explains the term 'evidence' the most accurately?

      Evidence is an opinion that someone has on a matter.
      Evidence is a prediction that someone makes about the future.
      Correct answer: Evidence is a piece of information or a fact that supports a claim.

      Q6.
      What does the term 'omnipotent' mean?

      all-knowing
      all-loving
      Correct answer: all-powerful
      everywhere
      never-ending

      6 Questions

      Q1.
      What term means the inner sense of right or wrong that guides a person's decisions?

      Correct Answer: conscience, a conscience, the conscience, inner conscience

      Q2.
      What does Freud say about the human conscience?

      that God gave humans consciences to behave well
      Correct answer: that humans have evolved a conscience to control their instincts
      that humans don't have a conscience
      Correct answer: that having a conscience has helped human societies to progress

      Q3.
      What example did Freud give of what an 'illusion' is?

      a young girl who believes she will win a race
      a young boy who believes he will marry a princess
      Correct answer: a young girl who believes she will marry a prince
      a young boy who believes he will climb a mountain

      Q4.
      Which of these are examples of how religion can be wish fulfilment?

      Correct answer: the wish to control a scary world
      Correct answer: the wish to control our human instincts
      the wish for a well-paid job
      Correct answer: the wish for a fair afterlife
      the wish for a better house

      Q5.
      Which of the following might a religious person say is evidence supporting their beliefs?

      a chance coincidence
      Correct answer: a religious experience
      Correct answer: the design of the universe
      the opinions of other people

      Q6.
      Which of the following arguments could be used to challenge Freud's view that religions always involve a 'father figure'?

      Correct answer: In Islam, Allah is neither male or female.
      In Christianity, God is often seen as God the Father.
      Correct answer: In many Pagan religions, the higher power is Mother Earth.

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Possible psychological explanations for religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...