Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Martin Luther's teaching on reaching heaven by faith alone may influence Christians today.

      Key learning points

      1. Martin Luther emphasised the idea that Christians will reach heaven through their faith in Jesus, not works.
      2. Martin Luther emphasised that the main authority for Christians should be the Bible as a scripture.
      3. Reaching heaven through faith alone continues to be an influential Christian idea today.
      4. Evangelical Christianity today is influenced by Martin Luther's ideas.
      5. Different types of data can have different uses as tools to help us know more about religions.

      Keywords

      • Evangelical - an interpretation of Christianity that emphasises the authority of the Bible and the need for a personal faith in Jesus Christ

      • Faith - believing something strongly

      • Grace - unearned love of God

      • Sola Fide - faith alone, the principle that it is faith, not works, that will help someone get to heaven

      • Works - actions or deeds that God has commanded or sees as good

      Common misconception

      That reaching heaven by faith alone means that works and deeds do not matter in that understanding of Christianity.

      Good works and deeds are still important even though they do not help a person reach heaven. In this understanding of Christianity, these actions and deeds come about because of faith and show the faith is genuine.

      Teacher tip

      Students may like to listen to the songs "Amazing Grace" and "Blinded by your Grace", which are referenced in this lesson. The lives of John Newton and Stormzy can also be explored in relation to their Christian faith.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these holy books is most important to Christians?

      Correct answer: the Bible
      the Guru Granth Sahib
      the Qur'an
      the Sutras

      Q2.
      Which person do most Christians believe lived without sinning?

      Adam
      Correct answer: Jesus
      Paul
      Martin

      Q3.
      What word is often used by Christians as the name of a perfect place where they hope to spend eternity with God?

      Gad Eden
      Correct answer: Heaven
      Moksha
      Jannah

      Q4.
      Which type of data involves numbers and statistics?

      qualitative data
      Correct answer: quantitative data

      Q5.
      Which statements are accurate about the Christian Bible?

      It had one author and is one single book.
      Correct answer: It had many different authors of many different books.
      It was written at one time.
      Correct answer: It was written over many different time periods.

      Q6.
      What term means to let go of blame or anger towards someone who has done wrong towards you?

      Correct Answer: forgiveness , forgive, forgiven , forgiving

      6 Questions

      Q1.
      What Latin term means 'faith alone'?

      Correct Answer: sola fide

      Q2.
      Finish this phrase from Paul in Romans: For it is by grace you have been saved through ...

      Correct Answer: faith

      Q3.
      Finish this phrase from the book of James: Faith by itself, if it is not accompanied by action is ...

      Correct Answer: dead

      Q4.
      Which of these statements are accurate about Christian beliefs shown in the PEW research?

      All believed humans can reach heaven through faith alone.
      Correct answer: Some believed humans can reach heaven through faith alone.
      Correct answer: The majority believed works were needed as well as faith to reach heaven.
      Correct answer: More Protestants than Roman Catholics believed that faith alone was needed.

      Q5.
      Grace is a term that means God's unearned ...

      eternity
      hope
      forgiveness
      Correct answer: love

      Q6.
      What experience happened to Martin Luther where he contemplated his sinfulness and God's love?

      Bridge Experience
      Correct answer: Tower Experience
      Road Experience
      Forest Experience

      To help you plan your 9 religious education lesson on: Reaching heaven by faith alone, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...