Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify situations where rights may have to be balanced against each other and make a judgement on this.

      Key learning points

      1. There may sometimes be tensions between rights associated with religion and belief and other rights.
      2. The freedom to manifest religion or belief can be limited or restricted by the state.
      3. During the Covid 19 pandemic, places of worship were closed by the UK government.
      4. Rights may be balanced against each other in certain situations.
      5. We can identify competing rights and make a judgement on them using case studies.

      Keywords

      • Freedom - being able to believe what you want, or not believe at all, and being respected for that choice

      • Limited - not absolute and may be lawfully restricted by the state in certain circumstances under strict legal conditions

      • Balanced - the process of weighing one right against another to decide how far each should be protected in a particular situation

      Common misconception

      The right to freedom of religion or belief is an absolute right.

      The right to have or change a religion or belief is an absolute right. However, the right to manifest this right is limited and in some circumstances may be restricted by the state.

      Teacher tip

      You might wish to give more context about the Covid 19 pandemic to ensure pupils understand the restrictions and lockdowns. You may find interviews or further information about the impact of Covid 19 on different religions or beliefs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Freedom of religion protects the , not the religion.

      Correct Answer: individual, Individual, person

      Q2.
      Which group does freedom of religion or belief protect?

      only religious believers
      Correct answer: religious and non-religious people
      only Christians

      Q3.
      What can we learn by studying different settlements?

      weather patterns
      geography only
      Correct answer: how rights operate in context

      Q4.
      When a persons human rights has been limited or infringed, it is know as a ...

      limitation
      prosecution
      Correct answer: violation
      animation

      Q5.
      The UK settlement protects people from ...

      education
      Correct answer: violence
      work

      5 Questions

      Q1.
      When rights come into tension, what may be required?

      removing all rights
      Correct answer: balancing different rights
      ignoring rights completely

      Q2.
      Who can place limits on the manifestation of religion or belief?

      Correct answer: the state or government
      only religious leaders
      schools only

      Q3.
      During Covid-19, places of were closed.

      Correct Answer: worship, Worship

      Q4.
      Which right was prioritised during Covid-19 restrictions?

      the right to travel
      the right to education
      Correct answer: the right to life

      Q5.
      Rights disputes may be taken to .

      Correct Answer: court, Court

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Competing and balancing rights, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...