Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Freedom of religion or belief: what does it look like now?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and analyse real-world situations in which the Right is being protected, promoted or violated.

      Key learning points

      1. Freedom of religion or belief protects the individual not the religion or belief from discrimination.
      2. Freedom of religion or belief protects people with a non-religious as well as a religious worldview.
      3. Different societies have made different settlements regarding freedom of religion or belief.
      4. In some societies, individuals may have their rights violated or face discrimination for their religion or beliefs.
      5. Analysing different settlements can help us better understand how we can live with diversity in society.

      Keywords

      • Freedom - being able to believe what you want, or not believe at all, and being respected for that choice

      • Violation - human rights violations occur when fundamental freedoms and rights are disregarded, restricted, or denied

      • Settlement - a binding agreement or arrangement that resolves disputes or conflicts in a political context

      • Discrimination - treating someone less favourably or putting them at a disadvantage because of their religion or belief

      Common misconception

      Every country has reached the same settlement on matters related to freedom of religion or belief.

      Different countries reach different settlements. This depends on how far they have embeded the language of human rights into their settlement.

      Teacher tip

      Humanists UK provide case studies of people who have had their rights violated for their beliefs. We have anoynymised the case studies in our lessons. If you feel, that in your class context, you could use named people and countries- then look at those resources or Culham St Gabriels website.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Where was Al-Andalus located?

      Netherlands
      France
      Correct answer: Iberian Peninsula

      Q2.
      Who mainly received Dhimmi status in Al-Andalus?

      Pagans only
      Buddhists and Hindus
      Correct answer: Christians and Jews

      Q3.
      Cultural interchange happened in the city of .

      Correct Answer: Cordoba, cordoba, Córdoba, córdoba

      Q4.
      What ended Muslim rule in Spain in 1492?

      The Crusades
      Correct answer: The Spanish Reconquest
      The Reformation

      Q5.
      What happened to many Jews and Muslims after the Spanish Reconquest in 1492?

      nothing changed
      Correct answer: they were forced to convert or expelled
      they gained equal rights

      5 Questions

      Q1.
      Freedom of religion or belief protects people from:

      Correct answer: discrimination
      employment
      education

      Q2.
      Different societies make different regarding religious freedom.

      Correct Answer: settlements, Settlements

      Q3.
      In some societies, people may face:

      guaranteed safety
      Correct answer: discrimination or imprisonment
      rewards for atheism

      Q4.
      Yusuf Sulu was jailed for being an .

      Correct Answer: atheist, Atheist

      Q5.
      In the UK, the settlement guarantees:

      religious taxes
      forced belief
      Correct answer: freedom of religion or belief

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Freedom of religion or belief: what does it look like now?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...