Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Freedom: what is it and how is it protected?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of methods to explain how freedom of religion or belief is guaranteed by Human Rights law.

      Key learning points

      1. Article 18 of the United Nations Declaration of Human Rights refers to freedom of religion or belief.
      2. It is the freedom to have, choose, change or leave a religion or belief.
      3. Freedom of religion or belief protects the individual and not the religion or belief.
      4. It also includes the freedom to practise or manifest a religion or belief.
      5. Freedom of religion or belief covers both religious and non-religious worldviews.

      Keywords

      • Freedom - being able to believe what you want, or not believe at all, and being respected for that choice

      • Article 18 - one of the articles from the Universal Declaration of Human Rights referring to freedom of religion or belief

      • Violation - Human rights violations occur when fundamental freedoms and rights are disregarded, restricted, or denied

      Common misconception

      The right to freedom of religion or belief protects a religion from discrimination.

      The right to freedom of religion or belief protects the individual not the religion.

      Teacher tip

      The Freedom of Religion or Belief learning platform has a series of 9 short films that cover different aspects of the right. They might be useful to share with pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      How can technology support thinking?

      by removing experience
      Correct answer: by providing instant information
      by replacing the brain

      Q2.
      Personal can be weakened by overuse of technology.

      Correct Answer: connection, Connection

      Q3.
      What is the biggest philosophical challenge AI raises?

      cost
      Correct answer: consciousness
      speed

      Q4.
      The ability to feel pain is called .

      Correct Answer: sentience, Sentience

      Q5.
      Why might AI challenge dignity?

      it is expensive
      Correct answer: it copies human traits
      it replaces humans

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:freedom,being able to believe, or not believe at all without persecution
      Correct Answer:Article 18,in the Universal Declaration of Human Rights on religious freedom
      Correct Answer:violation,when freedoms and rights are disregarded, restricted, or denied

      Q2.
      People have an right to choose their beliefs.

      Correct Answer: absolute, Absolute

      Q3.
      Which is an example of manifesting religion?

      changing belief
      reading silently
      Correct answer: wearing religious clothing

      Q4.
      Freedom of religion protects the , not the belief.

      Correct Answer: person, Person, individual

      Q5.
      Who is protected by freedom of religion or belief?

      Correct answer: religious and non-religious people
      only religious people
      only non-religious people

      Q6.
      Which is a common violation of freedom of religion or belief?

      voting
      Correct answer: hate crime
      charity work

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Freedom: what is it and how is it protected?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...