Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Freedom of religion or belief: what did it look like in the past?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can examine a historical case study and consider issues of freedom of religion and belief.

      Key learning points

      1. Al-Andalus was a Muslim-ruled area of the Iberian Peninsula in the 11th and 12th centuries.
      2. Under Islamic rule, Christians and Jews held Dhimmi status, which granted them some freedom to practise their religion.
      3. In the city of Córdoba there was cultural interchange between the three religions.
      4. This period ended with the Spanish reconquest in 1492. Jews and Muslims were either forced to convert or be expelled.
      5. Examining this case study can help us better understand freedom of religion or belief.

      Keywords

      • Al-Andalus - the Muslim-ruled area of the Iberian Peninsula, including modern-day Gibraltar, Portugal, Spain and southern France

      • Freedom - being able to believe what you want, or not believe at all, and being respected for that choice

      • Coercion - using threats, intense pressure or violence to compel someone to change their religion or belief

      • Dhimmis - non-Muslims (mainly Christians and Jews) living under Islamic rule who were officially protected by the Muslim government

      Common misconception

      Muslims, Christians and Jews always lived in conflict or oppression in the past.

      There was freedom of religion or belief in the Al-Andalus period and Muslims, Christians and Jews lived in relative harmony. However, Christians and Jews did not have the same rights as Muslims.

      Teacher tip

      You may wish to look at examples of architecture in Cordoba. You may wish to make links with any learning in history that pupils have done looking at the history of Islam.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Article 18 is part of the United Nations of Human Rights.

      Correct Answer: Declaration, declaration

      Q2.
      Which action is protected under Article 18?

      punishing non-belief
      Correct answer: changing religion
      restricting choice

      Q3.
      People may their religion through actions.

      Correct Answer: manifest, Manifest

      Q4.
      Can religions be criticised under freedom of religion laws?

      Correct answer: yes
      no
      only legally

      Q5.
      Freedom of religion also protects beliefs.

      Correct Answer: non-religious, Non-religious

      6 Questions

      Q1.
      During which centuries did Al-Andalus exist?

      18th–19th
      5th–6th
      Correct answer: 11th–12th

      Q2.
      Under Islamic rule, Christians and Jews had status.

      Correct Answer: Dhimmi, dhimmi

      Q3.
      Which city was famous for religious cultural interchange?

      Athens
      Correct answer: Córdoba
      London

      Q4.
      What ended Muslim rule in Spain in 1492?

      The Crusades
      The Reformation
      Correct answer: The Spanish Reconquest

      Q5.
      Jews and Muslims were forced to or be expelled.

      Correct Answer: convert, Convert

      Q6.
      Studying Al-Andalus helps us understand:

      geography
      Correct answer: freedom of religion and belief
      to avoid history

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Freedom of religion or belief: what did it look like in the past?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...