Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what Linda Woodhead means by values as the new religion and state to what extent I agree or disagree.

      Key learning points

      1. Linda Woodhead is a British sociologist of religion.
      2. Her work includes tracking changes and trends and considering their implications for religion and society.
      3. She has determined that people are now aligning by values more than organised religion.
      4. Organised religion contains a way of living that may also mean followers are aligned by value as well as religion.

      Keywords

      • Function - what something does; in sociology what does the institution do for members of that society

      • Linda Woodhead - British sociologist of religion

      • Nones - people who say they have “no religion” on surveys such as the England and Wales census

      • Values - principles or beliefs that guide how a person thinks, behaves, and understand what matters in life

      Common misconception

      That Linda Woodhead argues values are a new religion, and the same as a religion.

      Linda Woodhead argues that values are replacing the function of religion by giving purpose, meaning, guidance and community to people, but not that they are becoming 'religions'.

      Teacher tip

      Students could conduct a wider survey of their friendship groups beyond the classroom to see if they align on certain values together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following is most likely an unchanging characteristic?

      favourite sport
      Correct answer: eye colour
      job role

      Q2.
      A person’s date of birth is a fact about them.

      Correct Answer: permanent, Permanent

      Q3.
      Which example shows others perceiving someone based on their characteristics?

      someone buying new clothes
      Correct answer: someone being judged for their accent
      someone changing their hairstyle

      Q4.
      Life often shape the causes someone supports.

      Correct Answer: experiences, Experiences

      Q5.
      What can identifying with a cause reveal?

      their eye colour
      their favourite sport
      Correct answer: their social or political values

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:function,what something does
      Correct Answer:nones,people who say they have “no religion” on surveys
      Correct Answer:values,principles or beliefs that guide how a person thinks and behaves

      Q2.
      Linda Woodhead is a British of religion.

      Correct Answer: sociologist, Sociologist

      Q3.
      Which example shows religion losing influence?

      Correct answer: fewer people following religious rules
      more people attending church
      increased prayer in schools

      Q4.
      Linda Woodhead argues that have become a new religion for some people.

      Correct Answer: values, Values

      Q5.
      Which function of religion might values struggle to replace?

      encouraging personal opinions
      Correct answer: offering rituals and communal worship
      providing current news

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Values as the new religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...