Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how some people may feel culturally or ethnically aligned with a religion, but may not participate in any or all of its beliefs and practices.

      Key learning points

      1. Great Britain has an established church, the Church of England.
      2. This makes it officially a Christian country, which is reflected in some laws and traditions.
      3. Many British people identify as Christian, but are not practising.
      4. Many Jewish people identify ethnically as well as, or instead of, religiously due to shared anscestry and culture.

      Keywords

      • Cultural Christianity - a form of Christianity where someone identifies with Christian traditions, holidays, or values without actively believing in or practising the religion

      • Ethno-religious - where a religion is often inherited, communal, and tied to ancestry, culture, or peoplehood

      • Secular Judaism - a form of Judaism where Jews identify with Jewish culture, history, or ethnicity but do not follow all Jewish religious beliefs or practices

      Common misconception

      The majority of people who identify as Christian in the UK are regular church attenders.

      According to PEW research, the majority of Christians in the UK are non-practising and do not attend church services more than a few times a year.

      Teacher tip

      To further embed the learning from this lesson, students could create venn diagrams of the different religious characters to show where they overlap or differ in their beliefs, practices and religious identity.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Sociology studies how people behave in ...

      Correct Answer: society, Society

      Q2.
      According to sociologists, the decline of religious influence has happened ...

      suddenly
      Correct answer: gradually over time
      only in the last year

      Q3.
      According to Linda Woodhead, people increasingly align by rather than religion.

      Correct Answer: values, Values

      Q4.
      Who are the 'nones'?

      people who reject all beliefs
      people with no values
      Correct answer: people with no religious affiliation

      Q5.
      The rise of the 'nones' suggests ...

      Correct answer: fewer people affiliate with organised religion
      religion is compulsory
      more people identify as religious

      5 Questions

      Q1.
      The head of state in England is also head of the ...

      Correct Answer: Church, church

      Q2.
      Which practice might a culturally Christian person still follow?

      Correct answer: celebrating Christmas
      church leadership
      religious fasting

      Q3.
      Some non-practising Christians may raise their children as ...

      Correct Answer: Christian, christians

      Q4.
      Judaism is described as -religious.

      Correct Answer: ethno, Ethno

      Q5.
      What is the purpose of the Seder meal?

      worship only
      Correct answer: retelling Jewish history
      prayer alone

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Living as a cultural Christian or Jew, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...