Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The nativity and Jesus as the son of God

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian teachings about the birth of Jesus, the Son of God, and how these influence Christians.

      Key learning points

      1. The nativity refers to the story of Jesus' birth, found in the Gospels of Matthew and Luke.
      2. The Gospels of Matthew and Luke state that Jesus was born to a virgin named Mary through the power of the Holy Spirit.
      3. Many Christians consider the virgin birth to be a miracle, showing Jesus as the Son of God.
      4. There are references to Jesus as the Son of God in all four Gospels.
      5. The belief that Jesus is the Son of God influences Christian practices, such as the celebration of Christmas.

      Keywords

      • Jesus - believed by Christians to be the Son of God, he was a first-century Jewish teacher living and travelling in Palestine/Israel

      • Son of God - a title used for Jesus, the second Person of the Trinity, which shows the special relationship between Jesus and God

      • Trinity - the belief that God as One includes God also being manifest in three Persons: the Father, Son and Holy Spirit

      Common misconception

      The story of Jesus' birth appears in all four of the Gospels.

      The story of Jesus' birth is only in the Gospels of Matthew and Luke.

      Teacher tip

      You may wish to print the accounts of Mary's pregnancy and Jesus' birth from the Gospels of Luke and Matthew to support the comparison.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which Christian denomination officially supports the idea of purgatory?

      Eastern Orthodox
      Catholic
      Correct answer: Protestant

      Q2.
      Why do some Christians reject the idea of hell as a place of fire and suffering?

      they believe that everyone goes to heaven
      Correct answer: they believe that hell is symbolic of a state of separation from God
      they believe that hell is only for non-believers

      Q3.
      What might a Christian do if they believe in heaven and want to prepare for it?

      Correct answer: follow the teachings of Jesus
      ignore moral teachings because God forgives all sins
      avoid thinking about death

      Q4.
      Why do many Christians find comfort in the belief in heaven?

      Correct answer: it reassures them that life continues after death
      it guarantees that everyone will go there
      it means that they will never experience suffering in life

      Q5.
      Which Christian belief suggests that all religions can lead to heaven?

      exclusivism
      inclusivism
      Correct answer: pluralism

      Q6.
      John 3:16 teaches that those who believe in Jesus will have life.

      Correct Answer: eternal, Eternal

      6 Questions

      Q1.
      Which Gospels contain the nativity story?

      Matthew and Mark
      Mark and John
      Correct answer: Matthew and Luke

      Q2.
      How did Mary conceive Jesus, according to the Gospels?

      through the angel Gabriel
      Correct answer: through the Holy Spirit
      through Joseph

      Q3.
      Why is Jesus referred to as the ‘Son of God’?

      because he was a great teacher
      Correct answer: because he was conceived through the Holy Spirit
      because he performed miracles

      Q4.
      How might belief in the nativity influence Christians today?

      it encourages them to ignore other religious festivals
      Correct answer: it helps them to feel closer to God and appreciate Jesus’ birth
      it teaches that Jesus was only a prophet

      Q5.
      In the Gospel of Luke, the angel announced Jesus’ birth to in the fields.

      Correct Answer: shepherds, Shepherds

      Q6.
      The four-week period of preparation before Christmas is called .

      Correct Answer: Advent, advent

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The nativity and Jesus as the son of God, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...