Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The role of Jesus in salvation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian beliefs about the role of Jesus in salvation, including why these beliefs are important and how they influence Christians today.

      Key learning points

      1. Salvation refers to being saved from sin through God’s grace, Jesus’ death and resurrection.
      2. Sin separates humans from God, making salvation necessary.
      3. Jesus’ crucifixion and resurrection are central to salvation for most Christians.
      4. Jesus' death is seen as a sacrifice for the sins of humans, and his resurrection confirms God’s acceptance of atonement.
      5. These beliefs influence Christian lives, inspiring good works and participation in the Eucharist.

      Keywords

      • Atonement - the belief that reconciliation between God and humanity was brought about by the death of Jesus as a sacrifice

      • Crucifixion - the death of Jesus; a form of the death penalty used by the Ancient Romans

      • The resurrection - the event three days after the crucifixion when it is believed that God raised Jesus from the dead

      • Salvation - being saved; belief that through God’s grace, Jesus’ death and resurrection brought about salvation for humanity

      • Sin - behaviour which is against God's laws and wishes/against Christian principles of morality

      Common misconception

      Jesus should have used his divine power to avoid his crucifixion.

      Jesus went through with the crucifixion because he knew it would bring about a greater good.

      Teacher tip

      You may wish to provide students with a copy of John 3:10-21 to support slide 26.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is the Christian belief that God is three persons in one?

      Correct Answer: Trinity, trinity, The Trinity, the trinity

      Q2.
      Who is believed by Christians to be coming back to judge the living and the dead?

      God the Father
      Correct answer: God the Son (Jesus)
      God the Holy Spirit

      Q3.
      What is a Christian belief about the afterlife?

      Correct answer: Heaven and Hell
      reincarnation
      nothing

      Q4.
      How long after the crucifixion did Jesus resurrect?

      Correct answer: three days
      seven days
      40 Days

      Q5.
      Which means of salvation is achieved through Jesus’ death and resurrection?

      salvation by law
      salvation by works
      Correct answer: salvation by grace

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords from today's lesson to the correct definition.

      Correct Answer:atonement,reconciliation between God and humans brought about by Jesus' death

      reconciliation between God and humans brought about by Jesus' death

      Correct Answer:crucifixion,the death of Jesus; the death penalty used by the Ancient Romans

      the death of Jesus; the death penalty used by the Ancient Romans

      Correct Answer:the resurrection,the belief that God raised Jesus from the dead three days after death

      the belief that God raised Jesus from the dead three days after death

      Correct Answer:salvation,through God’s grace, Jesus’ death and resurrection saved humanity

      through God’s grace, Jesus’ death and resurrection saved humanity

      Correct Answer:sin,behaviour which is against God's laws

      behaviour which is against God's laws

      Q2.
      Which of these statements is true?

      Jesus went through crucifixion against God’s will.
      Jesus should have used his divine power to avoid his crucifixion.
      Correct answer: Jesus went through with the crucifixion to bring about a greater good.

      Q3.
      Salvation is necessary to allow humans to go to heaven. What is it that stops humans from going to heaven?

      Correct Answer: Sin, sin, Original Sin, original sin

      Q4.
      Which event in Jesus’ life provided atonement from sin?

      birth
      Correct answer: death
      resurrection

      Q5.
      Which two events in Jesus’ life provide salvation?

      birth
      Correct answer: death
      Correct answer: resurrection

      Q6.
      Which of the following is a way beliefs about the role of Jesus in salvation might influence a Christian today?

      keep on sinning
      believe they have to pay for their sin
      Correct answer: celebrate the Eucharist

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The role of Jesus in salvation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...