Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Human destiny: the Arhat and Boddhisatva ideals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Buddhist beliefs on human destiny and how these beliefs influence Buddhists today.

      Key learning points

      1. Mahayana means ‘great vehicle’, which refers to the idea of the Bodhisattva path as a ‘vehicle’ to Buddhahood.
      2. The Theravada Arhat path is sometimes called the 'lesser vehicle', but this is less common due to negative connotations.
      3. When a person follows the Arhat path, they seek perfection in understanding and enacting the Buddha's teachings.
      4. An Arhat sees pleasure as a distraction and aims to completely remove craving and desires.

      Keywords

      • Enlightenment - a state of wisdom that enables total clarity and understanding of the truths of existence

      • Arhat (Arahant) - a perfected person; in Theravada Buddhism, this is a term for a person who has become enlightened

      • Bodhisattva - in Mahayana Buddhism, this is an enlightened being who remains in the cycle of samsara in order to help others achieve enlightenment

      • Human destiny - the path a Buddhist will take to achieve enlightenment

      Common misconception

      Arhats (Arahants) and Bodhisattvas are essentially the same and share identical goals.

      An Arhat might be viewed as a fully enlightened being focused on their own liberation, while a Bodhisattva is someone who seeks to bring others along on the path to enlightenment.

      Teacher tip

      Link with teachings on the six paramitas (perfections).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which analogy is used in Mahayana Buddhism to explain the concept of sunyata (emptiness)?

      the raft crossing a river
      the mustard seed
      Correct answer: the soap bubble
      the path of enlightenment

      Q2.
      Which Buddhist scripture includes the parable of the Burning House?

      The Diamond Sutra
      Correct answer: The Lotus Sutra
      The Heart Sutra
      The Mahayana Sutra

      Q3.
      The term for the belief that the Five Aggregates (skandhas) that make up a human are empty and without independent existence is .

      Correct Answer: sunyata, Sunyata

      Q4.
      According to Mahayana Buddhism, the mental obstacles that must be removed to realise Buddha-nature are craving, desire and .

      Correct Answer: attachments, Attachments, attachment

      Q5.
      The analogy that compares Buddha-nature to __________ surrounded by bees is from the Buddhist scripture on tathagatagarbha.

      oranges
      jam
      Correct answer: honey
      water

      Q6.
      Mahayana means ‘Greater Vehicle’, and includes Tibetan, Pure Land and Buddhism.

      Correct Answer: Zen, zen

      6 Questions

      Q1.
      What is the primary goal of a Theravada Buddhist in terms of human destiny?

      to be reborn as a Bodhisattva
      Correct answer: to attain enlightenment and become an Arhat
      to continue in the cycle of samsara to help others
      to achieve material success

      Q2.
      Which of the following is a key practice for a Mahayana Buddhist aiming to become a Bodhisattva?

      following the Five Precepts
      Correct answer: practising the Six Perfections (paramitas)
      focusing on personal enlightenment only
      avoiding charitable actions

      Q3.
      Which term refers to the cycle of birth, death and rebirth that Bodhisattvas choose to remain in to help others?

      mirvana
      Correct answer: samsara
      karma
      enlightenment

      Q4.
      The path followed by Theravada Buddhists that focuses on personal enlightenment is called the path.

      Correct Answer: Hinayana, hinayana

      Q5.
      The quality represented by the Bodhisattva Avalokitesvara, who is often visualised by Buddhists during meditation, is .

      Correct Answer: compassion, Compassion

      Q6.
      The term for a perfected person who has reached enlightenment in Theravada Buddhism is an .

      Correct Answer: Arhat, arhat

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Human destiny: the Arhat and Boddhisatva ideals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...