Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different religious views about sex before marriage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian teachings and different Christian views on sex before marriage.

      Key learning points

      1. There are different views on the purpose of sex in Christianity.
      2. Christian may use different sources of authority when considering views on sex before marriage.
      3. Most Christian denominations teach that sex before marriage is wrong.
      4. Survey data shows that Christian views on unmarried couples having sex does not match most Church teachings.
      5. Some Christians believe it is okay to have sex before marriage if the couple are in a committed relationship.

      Keywords

      • Committed - a sense of dedication and obligation to someone or something

      • Promiscuity - having a lot of different sexual partners or sexual relationships; a person that does this is promiscuous

      • Sex before marriage - having sex with someone before you are married. Also known as sexual relationships before marriage or premarital sex

      • Sexual immorality - sexual acts that go against a law or are considered wrong

      Common misconception

      All Christians are against sex before marriage.

      Some believe that it is okay if it is between a committed couple, i.e., engaged to marry.

      Teacher tip

      Some students may be embarrassed or become silly when talking about sex. Using the keywords from the start gives them the language to help them discuss this topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:sex before marriage,having a sexual relationship before getting married

      having a sexual relationship before getting married

      Correct Answer:consensual sex,when both people freely agree to have sex

      when both people freely agree to have sex

      Correct Answer:promiscuity,having multiple sexual partners without commitment

      having multiple sexual partners without commitment

      Q2.
      In England and Wales, it is legal to have sex before marriage as long as both people are or older.

      Correct Answer: 16, sixteen

      Q3.
      Which of the following can influence a person’s view on sex before marriage?

      cultural norms and laws
      religious beliefs and teachings
      the views of family and friends
      Correct answer: all of the above

      Q4.
      Why do some non-religious people accept sex before marriage?

      Correct answer: they believe marriage is unnecessary for a committed relationship
      it is illegal in the UK
      they believe sex should only be for procreation

      Q5.
      Which of the following is not a reason why adultery is considered wrong?

      it breaks marriage vows
      it can cause emotional distress
      Correct answer: it is illegal in the UK

      Q6.
      Why do many countries where adultery is illegal have strict laws against it?

      they are following Christian teachings
      Correct answer: they are influenced by Islamic beliefs
      they want to prevent overpopulation

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:promiscuity,having many sexual partners or relationships

      having many sexual partners or relationships

      Correct Answer:sex before marriage,engaging in a sexual relationship before marriage

      engaging in a sexual relationship before marriage

      Correct Answer:committed,a sense of dedication and obligation to someone

      a sense of dedication and obligation to someone

      Correct Answer:sexual immorality,sexual acts that go against morals & religion

      sexual acts that go against morals & religion

      Q2.
      Which of these is a source of authority that a Christian might look to in order to decide on their views about sex before marriage?

      the Bible
      Church leaders
      their conscience
      Correct answer: all of the above

      Q3.
      What does the Catholic Catechism teach about sex outside of marriage?

      Correct answer: that it is always a grave sin
      that it is only sinful if it involves multiple partners
      the Catechism does not mention sex before marriage

      Q4.
      What does 1 Corinthians 6:18 teach about sexual immorality?

      that all sins are the same
      Correct answer: that sexual sin is sin against one’s own body
      that only married people can sin sexually

      Q5.
      Which of these statements best describes the Church of England’s current stance on sex before marriage?

      it strictly forbids it
      Correct answer: sex should be reserved for marriage (but some members are more inclusive)
      it teaches that sex is only for procreation

      Q6.
      Some Christians believe that sex before marriage is acceptable if the couple are in a relationship.

      Correct Answer: committed, Committed

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Different religious views about sex before marriage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...