Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Christian beliefs about God’s nature, the questions these beliefs raise, and their importance and influence for Christians today.

      Key learning points

      1. The nature of God refers to God’s qualities and characteristics.
      2. Christians believe in one God who is just, (omni)benevolent and omnipotent.
      3. For Christians, beliefs about the nature of God come from the Bible.
      4. Many Christians view suffering as either a test, the result of free will or an opportunity to become a better person.

      Keywords

      • Evil - the opposite of good; a cause of suffering and against the will of God

      • Influence - the ability to shape or change someone's thoughts, beliefs, or actions

      • Just - fair or equal treatment, a state of justice. Belief about the nature of God as treating all people justly

      • (omni)benevolent - the state of being all-loving and infinitely good; a characteristic often attributed to God

      • Omnipotent - the all-powerful, almighty, and unlimited nature of God

      Common misconception

      Each quality or characteristic of God is distinct and separate from the others.

      God's qualities and characteristics complement each other. For example, many Christians believe that God exerts his omnipotence with love for humanity, which links to God as (omni)benevolent.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the context of Christianity prior to this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      __________ is considered the founder of Christianity.

      Correct answer: Jesus
      Moses
      Muhammad
      Buddha

      Q2.
      The __________ is the holy book used in Christianity.

      Qur'an
      Correct answer: Bible
      Torah
      Vedas

      Q3.
      Christians celebrate __________ on Easter.

      Correct answer: the resurrection of Jesus
      the birth of Jesus
      the Last Supper of Jesus
      the ascension of Jesus

      Q4.
      Jesus was born in ...

      Correct Answer: Bethlehem, bethelehem

      Q5.
      The Prayer begins: 'Our Father, who art in heaven ...'

      Correct Answer: Lord's, lord's, Lords, lords

      Q6.
      Most Christians attend church services on a ...

      Correct Answer: Sunday, sunday, Sundays, sundays

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'just' mean when describing God?

      God loves everyone equally.
      God is all-powerful.
      Correct answer: God treats all people fairly.
      God is always present.

      Q2.
      Which Christian belief about the nature of God is shown in the story where Moses parts the Red Sea?

      omnibenevolence
      Correct answer: omnipotence
      omniscience
      justice

      Q3.
      Which Christian belief about the nature of God explains why God sacrificed his only son for humanity?

      omnipresence
      justice
      Correct answer: omnibenevolence
      omnipotence

      Q4.
      The Christian parable about how God separates people is called the Parable of the Sheep and the ...

      Correct Answer: Goats, goats

      Q5.
      Christians use the to understand God’s qualities and nature.

      Correct Answer: Bible, bible

      Q6.
      The word describes God as 'all-powerful'.

      Correct Answer: omnipotent, Omnipotent

      To help you plan your 10 religious education lesson on: God's nature, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...