Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different types of family structures and explain why families might change over time.

      Key learning points

      1. Every family is special and different.
      2. Not every family looks the same.
      3. Families can change over time.
      4. Family can be people we are related to and people we are not.

      Keywords

      • Parents or carers - adults who care for or look after children

      • Siblings - someone's sisters or brothers

      • Change - the way things become different to how they used to be

      Common misconception

      Families always stay the same.

      There are many reasons that a family might change such as a new baby or parents or carers separating. Family change brings mixed emotions. Even when families change they still love each other.

      Teacher tip

      Ensure that you celebrate the diversity of families. Never refer to 'normal families', as this can lead to feelings of exclusion.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these roles can only adults do?

      Correct answer: drive
      Correct answer: go to work
      make the bed
      fold the clothes

      Q2.
      Family means ...

      the friends you go to school with
      Correct answer: the people we live with and may be related to
      the people in your football team

      Q3.
      Families help us by …

      leaving us alone
      letting us go to bed late
      Correct answer: keeping us safe and healthy
      Correct answer: keeping us warm and fed

      Q4.
      Which of these roles can adults and children do together?

      iron
      Correct answer: shop
      Correct answer: clean

      Q5.
      Families should to each other and work it out if they have an argument.

      Correct Answer: talk, listen

      Q6.
      Family are important for keeping everyone safe and happy.

      Correct Answer: roles, role

      6 Questions

      Q1.
      Siblings are ...

      parents or carers
      Correct answer: sisters and brothers
      only children

      Q2.
      All types of families can provide the __________ that children need.

      ice cream and sweets
      brothers and sisters
      Correct answer: love and care

      Q3.
      Which is true?

      Correct answer: All families are different.
      Correct answer: Families can change.
      All families are the same.
      Even when families change, they still love each other.

      Q4.
      Which shows a change that may happen to a family?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      Which word means the way things become different to how they used to be?

      Correct Answer: change, changes

      Q6.
      If you ever feel worried or upset about change, who should you talk to?

      a younger sibling
      Correct answer: a trusted adult
      a stranger

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Different types of families, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...