Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe things that I like to do online.

      Key learning points

      1. Not everyone goes online, and that is fine.
      2. Each person enjoys different aspects of using digital devices and going online.
      3. Not everything online is fun.
      4. If we are upset about something online, we should tell an adult we trust.

      Keywords

      • Online - using the internet

      • Digital device - a phone, tablet, laptop, computer or smartwatch

      • Trusted adult - someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      Common misconception

      Everything is fun online.

      The online world can be scary as well as fun.

      Teacher tip

      Collect a range of positives and negatives about the online world.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Who should we tell if we feel worried or upset?

      a friend
      Correct answer: a teacher
      a pet
      Correct answer: a parent or carer

      Q2.
      It's ok to tell a trusted adult if we are worried or upset.

      Correct Answer: always

      Q3.
      What can we use to go online?

      a book
      a washing machine
      Correct answer: a tablet
      Correct answer: a laptop

      Q4.
      We can use to watch videos online.

      Correct Answer: tablets, digital devices, computers, laptops, smartphones

      5 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:digital device,a phone, tablet, laptop, computer or smartwatch

      a phone, tablet, laptop, computer or smartwatch

      Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      Q2.
      Does everyone go online?

      Yes, everyone watches online videos every day.
      Correct answer: No, some families have screen time limits.
      Yes, children need to be online to have fun.

      Q3.
      What do some people enjoy doing online?

      Correct answer: watching videos
      speaking to others in person
      giving a friend a hug
      Correct answer: playing games

      Q4.
      everything is always fun online.

      Correct Answer: Not

      Q5.
      What should we do if we see something online that makes us worried or scared?

      Correct answer: put our digital device down
      show our friend
      Correct answer: tell our trusted adult
      keep watching

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Having fun online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...