Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe why it is important for humans to wash their hands.

      Key learning points

      1. It is important for humans to live a healthy life.
      2. Personal hygiene is the way we care for our bodies, including washing hands and bathing.
      3. Invisible germs can be passed easily between humans.
      4. Scientists investigate how germs spread and how this can be prevented.
      5. Regular handwashing is one of the best ways to remove germs and prevent them spreading to others.

      Keywords

      • Healthy - The health of a living thing is how well or ill it is. A healthy diet keeps a person or animal well.

      • Hygiene - Hygiene means keeping yourself and where you live clean.

      • Germs - A germ is a living thing that is very small. Some germs keep us healthy and other germs can cause harm and make you ill.

      • Prevent - To prevent something is to stop it from happening.

      • Hand washing - Washing your hands with warm water and soap can help to prevent the spread of germs.

      Common misconception

      Being seen as ‘healthy’ or ‘unhealthy’ is linked to personal attributes as well as physical attributes (such as regarding an unhealthy character as lazy or untidy).

      Explanation that everyone can take steps to be healthy and that good hygiene is an important part of being healthy.

      Teacher tip

      Using a UV torch and a UV germ lotion is also a great way to show pupils that there are germs on their hands that they cannot see, and the impact of washing their hands on the quantity of germs that are present.

      Equipment

      Task B - Mix eco-glitter with sanitiser gel to create the visible 'germs'. Check that the glitter remains colour-fast once mixed. Have soap, warm and cold water available to test removing the 'germs'.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which group of animals do humans belong to?

      insect
      Correct answer: mammal
      fish

      Q2.
      Is an elbow a body part on the inside or the outside of the human body?

      Correct Answer: outside

      Q3.
      Which part of the body helps to digest the food that we eat?

      heart
      brain
      Correct answer: stomach

      Q4.
      How many senses do humans have?

      Correct Answer: five, 5

      Q5.
      Why do humans have senses?

      Correct answer: To explore the world around them and warn them of dangers.
      To help them to grow.
      To be able to to breathe.

      Q6.
      Match each sense to the body part it uses.

      Correct Answer:sight,eyes
      Correct Answer:hearing,ears
      Correct Answer:smell,nose
      Correct Answer:touch,skin
      Correct Answer:taste,tongue

      6 Questions

      Q1.
      Why is it important for humans to live a healthy life?

      Correct answer: To be happy and well.
      To grow taller.
      To be very fit.

      Q2.
      Which of these is a way to have good personal hygiene?

      reading a book
      playing football
      Correct answer: having a bath

      Q3.
      What do we use to wash our hands?

      soap and water
      toothpaste and toothbrush
      Correct answer: shampoo and conditioner

      Q4.
      Why are germs spread so easily by humans?

      Humans like to keep fit.
      Humans want to eat well.
      Correct answer: Humans touch lots of different things.

      Q5.
      Why do scientists want to prevent germs from spreading?

      There are already too many germs.
      Germs are too small.
      Correct answer: Some germs can make people unwell.

      Q6.
      Which action do you recommend to prevent the spread of germs?

      hand shaking
      hand drying
      Correct answer: hand washing

      To help you plan your 2 science lesson on: Washing hands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...