Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Where materials come from (Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain where different materials come from and how some materials are less harmful to planet Earth.

      Key learning points

      1. Humans live on a planet called Earth.
      2. Different materials come from different places.
      3. Some materials may cause harm to the planet when they are made, or if they are not recycled.
      4. Some materials can be found naturally or they are grown, and these can cause less harm to planet Earth.
      5. Scientists design and invent new materials that cause little or no harm to Earth.

      Keywords

      • Earth - Earth is the planet on which we live.

      • Material - A material is what an object is made from. An object can be made from more than one material.

      • Damage - When something is spoiled or harmed, it is damaged. If you damage something, it will not work well and may be broken.

      • Natural - A natural object or material has not been made or changed by humans.

      Common misconception

      Children can become confused with what some materials are called when they look at where these materials come from, e.g. paper that makes books is processed after originally coming from trees.

      Ensure a clear distinction between the natural materials that are used to make our man-made materials, e.g. a bookshelf is made from wood and a magazine is made from paper.

      Teacher tip

      You can find out more online about a wide variety of new planet-friendly materials that are being developed by scientists around the world.

      Equipment

      Paper, colouring pencils or pens.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? All objects are made of the same material.

      Correct Answer: false

      Q2.
      Why is a book usually made from paper?

      Correct answer: Paper is the most suitable material for a book.
      Paper is the most unsuitable material for a book.
      Paper can be recycled.

      Q3.
      Which of these materials is suitable for making the lenses in a pair of glasses?

      wood
      silk fabric
      Correct answer: glass

      Q4.
      What does unsuitable mean?

      Unsuitable means that a material is right for an object.
      Correct answer: Unsuitable means that a material is not right for an object.
      Unsuitable means that a material is waterproof.

      Q5.
      Which of these materials is unsuitable for making a drinks bottle?

      glass
      Correct answer: hessian fabric
      hard plastic

      Q6.
      Which of these materials are suitable for making a table?

      Correct answer: wood
      silk fabric
      Correct answer: plastic
      Correct answer: metal
      paper

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements is true?

      Humans live on a planet called England.
      Correct answer: Humans live on a planet called Earth.
      Humans live on a planet called Saturn.

      Q2.
      Some materials may harm the planet when they are made. What does 'harming the planet' mean?

      Improving the planet.
      Correct answer: Damaging the planet.
      Making the planet better.

      Q3.
      Wood and bamboo are ...

      materials that come from animals.
      materials that cause a lot of harm to the planet.
      man-made materials.
      Correct answer: natural materials.
      Correct answer: materials that cause little or no harm to the planet.

      Q4.
      Different materials come from different places. Which of these materials can be grown?

      Correct answer: cotton
      plastic
      glass

      Q5.
      When scientists make new materials, which skills are they using?

      counting
      Correct answer: designing
      Correct answer: inventing
      sorting

      Q6.
      Why do scientists design and invent new materials?

      Correct answer: To help the planet.
      To harm the planet.
      To spoil nature around us.

      To help you plan your 2 science lesson on: Where materials come from (Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...