Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How electrical insulators keep us safe (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify how electrical insulators keep us safe.

      Key learning points

      1. People who work in some jobs risk exposure to high voltage electricity.
      2. People who work with electricity have a variety of safety wear or PPE, that they put on to work in certain places.
      3. Insulators are used in many places in our daily lives to protect us from the dangers of electricity.
      4. Scientists and engineers in industry test, design and make new and improved materials and products.
      5. Lightning rods can be used to protect buildings from lightning strikes.

      Keywords

      • Electric shock - An electric shock occurs when electricity passes into our bodies. It can be very dangerous.

      • High voltage - High voltage electricity flows with a stronger push than low voltage electricity.

      • Personal protective equipment - Personal protective equipment or PPE refers to clothes and equipment used by people to keep them safe.

      • Electrical insulator - An electrical insulator is a material that does not allow electricity to pass through it easily.

      • Electrical conductor - An electrical conductor is a material that allows electricity to pass through it easily.

      Common misconception

      Electrical insulators cannot conduct electricity at all.

      Children will be taught that electrical insulators are materials that do not allow electricity to pass through them easily.

      Teacher tip

      You might like to remind pupils that people should never touch things like train tracks or cables, as they could get shocked or electrocuted.

      Equipment

      None

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which types of material does electricity flow more easily?

      electrical insulators
      Correct answer: electrical conductors
      it flows easily in all materials

      Q2.
      is a measure of the electrical push provided to a circuit.

      insulation
      conduction
      Correct answer: voltage
      battery
      cell

      Q3.
      Which of these might cause a bulb in a circuit to blow or burn out?

      too low a voltage
      too many components
      Correct answer: too high a voltage
      too many switches

      Q4.
      If you increase the voltage in a circuit, what happens to the volume of a buzzer?

      it gets quieter
      Correct answer: it gets louder
      nothing

      Q5.
      Which of these materials would be the worst electrical insulator?

      wood
      plastic
      ceramic
      Correct answer: copper

      Q6.
      What causes an electric shock to a human?

      Electricity flowing near our bodies.
      Correct answer: Electricity from outside passing into our bodies.
      Natural electricity flowing within our bodies.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these types of material are used to protect us from the dangers of electricity?

      electrical conductors
      Correct answer: electrical insulators

      Q2.
      In which of these jobs are workers exposed to high voltage electricity?

      chefs
      Correct answer: power plant workers
      Correct answer: line workers
      soldiers

      Q3.
      In which of these careers would you be most likely to test, design and make new and improved materials and products?

      line worker
      power plant operator
      Correct answer: electrical engineer
      electrician

      Q4.
      What does PPE stand for?

      protective production equipment
      people’s protection equipment
      Correct answer: personal protective equipment

      Q5.
      What is PPE, or personal protective equipment, for?

      To help identify the company that someone works for.
      Correct answer: To keep workers safe.
      To make sure workers don’t get their own clothes dirty.

      Q6.
      If there is more than one possible route, is most likely to travel along the route made of the best conductor.

      Correct Answer: electricity

      To help you plan your 6 science lesson on: How electrical insulators keep us safe (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...