Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sustainable sources of electricity (non-stat Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify sustainable sources of electricity and describe their benefits to the environment.

      Key learning points

      1. Generating electricity by burning fossil fuels (coal, oil, or gas) produces greenhouse gases that trap the Sun's heat.
      2. There are alternative ways of generating electricity that can be less harmful to the environment.
      3. Electricity can be produced from sustainable sources that won’t run out, such as sunlight and wind.
      4. Hydroelectricity is a sustainable source that is generated by the power of moving water.
      5. Other sustainable sources of electricity are biomass and geothermal.

      Keywords

      • Generate - To generate electricity is to produce it.

      • Fossil fuels - Fossil fuels are fuels made over millions of years from fossilised plants and animals buried deep beneath Earth's surface.

      • Greenhouse gas - Gases which contribute towards global warming are called greenhouse gases.

      • Global warming - Global warming is the long-term rise in average temperatures on Earth.

      • Sustainable sources - Sustainable sources of electricity are those which do not need to be replaced because they will never run out.

      Common misconception

      The only problem with using fossil fuels to generate electricity is that burning them produces greenhouse gases.

      The lesson will explore additional concerns including the finite supply of fossil fuels and the fact that burning them causes air pollution.

      Teacher tip

      Encourage children to recognise the importance of science and engineering careers in the development of technology to exploit sustainable sources of electricity. Note that lesson 9, in the year 4 unit, “Simple electric circuits” is about the generation of electricity in power stations.

      Equipment

      You may wish to print out cards for task A.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a power plant?

      Correct answer: A place where electricity is generated.
      A place where big plants are grown.
      A place where plants are used to make medicines.
      A really strong plant.

      Q2.
      What can cars use to make them move?

      Correct answer: petrol
      washer fluid
      Correct answer: diesel
      Correct answer: electricity

      Q3.
      What is a greenhouse for?

      To keep plants dry while they grow.
      Correct answer: To keep plants warm while they grow.
      To keep plants cool while they grow.

      Q4.
      dioxide is a greenhouse gas emitted from petrol and diesel cars.

      Correct Answer: Carbon

      Q5.
      A fossil is the remains or imprint of living things that are sometimes preserved in rock. How long does it take for a fossil to form?

      10 years
      100 years
      1000 years
      Correct answer: over 10,000 years

      Q6.
      A is something that can be used to produce heat or light and electricity is now considered an alternative example of this.

      Correct Answer: fuel

      6 Questions

      Q1.
      Traditionally, electricity has been generated by burning fuels.

      animal
      plant
      buried
      Correct answer: fossil

      Q2.
      What do greenhouse gases do to the Sun’s heat?

      prevent it from reaching Earth
      Correct answer: trap it close to Earth
      Nothing

      Q3.
      Why are alternative ways of generating electricity being investigated?

      The work challenges scientists to think scientifically.
      It gives scientists new projects.
      Correct answer: They can be less harmful to the environment.
      They are more engaging.

      Q4.
      Which of these is true about sustainable sources of electricity?

      They will run out.
      Correct answer: They won’t run out.
      They are made by people.
      They take millions of years to form.

      Q5.
      How is hydroelectricity generated?

      from moving wind
      from sunlight
      from Earth’s heat
      Correct answer: from moving water

      Q6.
      Which of these are sustainable sources of electricity?

      petrol
      Correct answer: biomass
      diesel
      Correct answer: geothermal

      To help you plan your 6 science lesson on: Sustainable sources of electricity (non-stat Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...