Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Debating the use of electric cars (non-stat Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can debate the use of electric vehicles and their impact on the environment.

      Key learning points

      1. Traditional cars use petrol and diesel to make them move, whereas electric cars move using electricity from a battery.
      2. Carbon dioxide, emitted from petrol and diesel cars, is a greenhouse gas which contributes to global warming.
      3. Pure electric cars produce no carbon dioxide emissions when driving.
      4. Some cities have all electric public transport in order to lower carbon dioxide emissions and reduce air pollution.
      5. There has been public debate about the use electric of vehicles, with people on different sides citing pros and cons.

      Keywords

      • Fuel - A fuel is something that can be used to generate heat or light..

      • Emissions - Emissions are materials released into the environment from a particular process.

      • Carbon dioxide - Carbon dioxide is a type of gas found in Earth's atmosphere.

      • Greenhouse gas - Gases which contribute towards global warming are called greenhouse gases.

      • Debate - A debate is a formal discussion in which opposing ideas are put forward and which usually ends with a vote.

      Common misconception

      There is an endless supply of fossil fuels on Earth. There are no downsides to electric cars.

      Teaching slides will explain that fossil fuel is a finite resource. Children will have the chance to research the pros and cons of electric cars. Feedback slides will clarify these.

      Teacher tip

      Children may find it hard to change their opinions during a debate or to represent a side with which they do not really agree. Discuss this before the debate and explain that they are learning the skill of presenting an argument, even if they do not agree with it.

      Equipment

      None.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are ways that you can provide electricity to electrical appliances

      burning wood
      Correct answer: mains plug sockets
      food
      Correct answer: batteries and cells
      water

      Q2.
      A is a small building or structure, usually made of glass or plastic, which is used to keep plants warm while they grow.

      Correct Answer: greenhouse

      Q3.
      Different types of transport use different things to make them move. Match the transport to how it is made to move.

      Correct Answer:car,petrol or diesel
      Correct Answer:bicycle,human movement
      Correct Answer:sailing boat,wind

      Q4.
      A is the remains or traces of living things that are sometimes preserved in rock.

      skeleton
      pictue
      Correct answer: fossil
      body

      Q5.
      What do you call a material that can be burned to give heat or light or to make engines work?

      water
      Correct answer: fuel
      power
      solar panel

      Q6.
      How is electricity generated at traditional power plants?

      By harnessing lightning.
      Correct answer: By burning fossil fuels.
      By using people or animals to turn wheels.
      By rubbing things to make sparks.

      6 Questions

      Q1.
      fuels are made over millions of years, from fossilised plants and animals buried deep beneath the earth.

      Correct Answer: Fossil, fossil

      Q2.
      What do traditional cars use to make them move?

      water
      Correct answer: petrol
      electricity
      friction
      Correct answer: diesel

      Q3.
      Gases which contribute towards global are called greenhouse gases.

      Correct Answer: warming

      Q4.
      Which of these gases is a greenhouse gas emitted from petrol and diesel cars?

      oxygen
      helium
      Correct answer: carbon dioxide
      air

      Q5.
      Which of these are advantages of electric cars compared to petrol and diesel cars?

      Correct answer: They produce no carbon dioxide when being driven.
      They produce oxygen when driving.
      They are cheaper to buy.
      Correct answer: They are cheaper to run.

      Q6.
      Why do scientists hold debates?

      To practise speaking in public.
      Correct answer: To share different ideas and come up with solutions or decisions.
      To meet other scientists.

      To help you plan your 6 science lesson on: Debating the use of electric cars (non-stat Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...