Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introduction to gravity

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why unsupported objects fall towards Earth.

      Key learning points

      1. Gravity is an invisible pulling force that makes unsupported objects fall towards Earth.
      2. Scientists in the past have helped us to understand and learn more about gravity.

      Keywords

      • Earth - Earth is the planet that we live on.

      • Force - A force is a push or a pull. Forces can make objects change speed, change direction, or change shape.

      • Pull - A pull is force that brings an object closer.

      • Gravity - Gravity is the force that attracts objects to Earth.

      • Unsupported - If something is unsupported, it is not held up by anything.

      Common misconception

      Heavy objects fall faster than light objects.

      The activity of dropping two plastic bottles (one filled and one half-filled with water) will help children see what happens.

      Teacher tip

      Encourage children to notice how important science is to their lives by highlighting how many of our daily experiences depend on gravity.

      Equipment

      Plastic bottles - at least 2 of each type. See additional materials for further information.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are pushes and pulls types of?

      Correct Answer: forces, force, Forces, Force

      Q2.
      Match the force to the way it acts.

      Correct Answer:Contact forces,Act between objects that are touching each other.

      Act between objects that are touching each other.

      Correct Answer:Non-contact forces,Act between objects that are not touching each other.

      Act between objects that are not touching each other.

      Correct Answer:Forces,Pushes and pulls that make things move or change direction.

      Pushes and pulls that make things move or change direction.

      Q3.
      Are all metals magnetic?

      Correct Answer: no, No, NO

      Q4.
      Which of these images show pull forces?

      Correct answer: plucking a guitar
      Correct answer: brushing hair
      ringing a doorbell
      using scissors

      Q5.
      Magnetic force can work at a distance, so it is a is a force.

      Correct Answer: non-contact, non contact

      Q6.
      Which of these things can forces do?

      make something change mass
      Correct answer: make something stop moving
      Correct answer: make something start moving
      Correct answer: make something change direction

      6 Questions

      Q1.
      According to stories, which type of falling fruit helped Isaac Newton understand gravity?

      orange
      pineapple
      Correct answer: apple
      melon

      Q2.
      is a pulling force that makes unsupported objects fall towards Earth.

      Correct Answer: Gravity, gravity

      Q3.
      Which of these scientists did not help us learn about gravity?

      Isaac Newton
      Aristotle
      Galileo Galilei
      Correct answer: Charles Darwin

      Q4.
      Do all objects have gravitational pull?

      Correct Answer: yes, Yes

      Q5.
      Big objects have a gravitational pull than small objects.

      Correct Answer: stronger, greater, larger, bigger

      Q6.
      Which of these statements explains what Galileo discovered about gravity?

      Correct answer: Objects of the same shape, but different mass fall at the same rate.
      Objects of the same mass, but different shape fall at the same rate.
      All objects fall at the same rate.

      To help you plan your 5 science lesson on: Introduction to gravity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...