Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changes in adulthood

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe changes in humans as they develop through adulthood.

      Key learning points

      1. Adulthood, the period in a human’s life whereby full physical and intellectual maturity have been attained
      2. Adulthood is commonly thought of as beginning at around 20 years
      3. Physical changes in early adulthood include reaching full height and gaining muscle
      4. Middle age, a stage of adulthood, begins at around 40 years of age
      5. The stages of human development in adulthood can be recorded in a variety of ways

      Keywords

      • Human - People are a type of animal called humans.

      • Develop - To develop is to grow or change gradually.

      • Adult - An adult is a mature form of a plant or animal.

      • Adulthood - Adulthood is the time that a human spends as an adult.

      • Chronological order - Chronological order is the order that things happen.

      Common misconception

      Pupils may think that height is dependent on age, so taller adults must be older than shorter ones.

      Explain that by the time humans reach adulthood they have stopped growing. At this point, their height is not related to their age. Use examples of familiar adults such as staff members to make this clear.

      Teacher tip

      There are lots of apps available that can artificially age a photo to give an idea how a person may look as they get older. If possible, allow children to explore these apps so they can see how they will look different in the future.

      Equipment

      None required

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are muscles for?

      Protection
      Correct answer: Moving
      Growing
      Learning

      Q2.
      When we talk about our intellectual development we mean the way our ____________ develops.

      bones
      muscles
      Correct answer: brain

      Q3.
      When we talk about our physical development we mean the way our develops.

      Correct Answer: body, bodies

      Q4.
      Match the stage of human development to the correct explanation.

      Correct Answer:Baby,The youngest humans

      The youngest humans

      Correct Answer:Toddler,A human that has just learned to walk

      A human that has just learned to walk

      Correct Answer:Child,A young human growing taller and learning new skills

      A young human growing taller and learning new skills

      Correct Answer:Adolescent,A human who is developing from a child into an adult

      A human who is developing from a child into an adult

      Q5.
      Which of these changes usually happen during puberty?

      Baby teeth fall out
      Correct answer: Body hair grows in new places
      Hair turns grey
      Correct answer: Periods start

      Q6.
      What is the name for the human development stage between childhood and adulthood?

      Correct Answer: adolescence, adolescent

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the earliest, order the stages of human development.

      1 - Baby
      2 - Toddler
      3 - Child
      4 - Adolescent
      5 - Adult

      Q2.
      Around what age does the middle age stage of adulthood begin?

      30 years old
      Correct answer: 40 years old
      50 years old
      60 years old

      Q3.
      By which stage have humans fully developed physically and intellectually?

      Baby
      Child
      Adolescent
      Correct answer: Adult

      Q4.
      Adulthood is generally thought of as beginning at around years.

      Correct Answer: 20, twenty

      Q5.
      Which of these body changes happens during middle age?

      Correct answer: Hair begins turning grey
      Adult teeth start coming in
      More body hair grows
      Voice gets deeper

      Q6.
      Which of these would not be a good way to record the changes that happen during adulthood?

      A diary explaining changes over time
      A timeline
      Correct answer: A photograph of an adult
      A sequencing diagram

      To help you plan your 5 science lesson on: Changes in adulthood, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...