Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Melting temperatures: do and review

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate the melting temperatures of common materials and evaluate my investigation.

      Key learning points

      1. The melting temperature is the temperature at which a material in its solid state changes to its liquid state.
      2. Thermometers can be used to measure temperature.
      3. Scientists take accurate measurements of temperature in units of degrees Celsius.
      4. The results of an investigation can often be recorded in a table, chart or graph.
      5. Results can be used to draw simple conclusions and suggest improvements.

      Keywords

      • Melting temperature - The melting temperature of a material is the temperature at which it changes from solid state to liquid state.

      • Solid - A solid has a fixed shape and volume but some solids can change shape when a force is applied.

      • Liquid - A liquid can flow, has a fixed volume and takes the shape of the bottom of its container.

      • Degrees Celsius - Temperature is measured in degrees Celsius (°C).

      • Conclusion - In a conclusion, scientists explain what the results show or mean.

      Common misconception

      Children may think that only common materials such as ice melt at room temperature or that when something melts, the liquid is a different substance to the original solid.

      Children are shown a range of materials with different melting temperatures which range from below to above room temperature. They are taught to refer to materials in a way that highlights the fact that the material is still the same substance.

      Teacher tip

      Encourage children to recognise that the temperature at which each material melted may not be the lowest temperature at which it could melt and help them evaluate the investigations to work out how they could get a more accurate measurement.

      Equipment

      Water baths (cold, warm and hot), thermometers, foil or foil cases, a range of materials to test.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      There are three of matter.

      Correct Answer: states

      Q2.
      What do you need to do to melt a material?

      cool it
      Correct answer: heat it
      freeze it
      squash it

      Q3.
      Which of these materials are liquid at room temperature?

      Correct answer: milk
      Correct answer: oil
      plastic
      air

      Q4.
      What material is snow?

      plastic
      foam
      Correct answer: water
      wool

      Q5.
      What is the unit of measure used for temperature?

      kg
      Correct answer: degrees Celsius
      cm
      Newtons

      Q6.
      Materials in which state of matter are often invisible?

      solid state
      liquid state
      Correct answer: gas state

      6 Questions

      Q1.
      What do we measure using a thermometer?

      colour
      size
      Correct answer: temperature

      Q2.
      The __________ temperature is the temperature at which a solid changes to a liquid.

      softening
      cooling
      Correct answer: melting

      Q3.
      Match the piece of equipment to what it does.

      Correct Answer:thermometer,measure temperature
      Correct Answer:data logger,records temperature values

      Q4.
      What unit, abbreviated as °C, is used to measure temperature?

      Correct Answer: degrees Celsius, degrees centigrade

      Q5.
      Which part of an investigation might you record in a table, chart or graph?

      predictions
      methods
      Correct answer: results
      conclusions

      Q6.
      Which part of an investigation would be used to draw a conclusion?

      Correct answer: results
      methods
      predictions
      diagram

      To help you plan your 4 science lesson on: Melting temperatures: do and review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...