Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the skeleton supports the human body.

      Key learning points

      1. All humans have a skeleton made up of many bones.
      2. The bones of the human skeleton are solid, strong and are various shapes.
      3. X-rays show us what our bones look like.
      4. The skeleton supports our body which would be ‘floppy’ without it.

      Keywords

      • Skeleton - A skeleton is the set of bones inside an animal's body that supports its shape, helps it move, and protects important parts.

      • Bones - Bones are a hard structures that form part of a skeleton.

      • X-ray - An X-ray is used to create an image of our bones.

      • Support - An animal's body needs a skeleton which supports it to be able stay upright and keep its shape.

      Common misconception

      Children may think their bones are not connected to each other.

      Show the children how bones are connected to form a skeleton that supports their body.

      Teacher tip

      As the children are feeling their own bodies, encourage them to feel the joints in their bones and notice they are all connected. When they make Mr Floppy, discuss the properties of the materials they have chosen and if they are similar to bones.

      Equipment

      See additional guidance

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which one of these is not part of your body?

      head
      leg
      Correct answer: gills
      arm
      foot

      Q2.
      Match the body part with the correct sense.

      Correct Answer:eyes,sight

      sight

      Correct Answer:nose,smell

      smell

      Correct Answer:hands,touch

      touch

      Correct Answer:tongue,taste

      taste

      Correct Answer:ears,hearing

      hearing

      Q3.
      Can you match the animal to the correct group?

      Correct Answer:human,mammal

      mammal

      Correct Answer:robin,bird

      bird

      Correct Answer:tortoise,reptile

      reptile

      Correct Answer:frog,amphibian

      amphibian

      Correct Answer:shark,fish

      fish

      Q4.
      As you get older and grow from a baby to an adult, your body...

      shrinks.
      Correct answer: grows.
      stays the same.

      Q5.
      Which of these things do we need to do to stay healthy?

      Correct answer: Eat a balanced diet.
      Correct answer: Get plenty of sleep.
      Watch television.
      Correct answer: Do some exercise.

      Q6.
      A human is a type of...

      plant.
      Correct answer: animal.
      bird.
      reptile.

      6 Questions

      Q1.
      What is your skeleton made from?

      plastic
      metal
      Correct answer: bone
      rubber

      Q2.
      Which of these is the name of a bone in your skeleton?

      face
      Correct answer: skull
      hair
      brain

      Q3.
      Are all the bones in your skeleton the same shape?

      Yes all my bones are long and hard to make my skeleton.
      No they are all different shapes as they all do something different.
      Correct answer: Some are the same shape and some are different.

      Q4.
      Why is your skeleton important?

      Correct answer: It supports my body.
      It keeps my body healthy.
      It helps my body to sleep.

      Q5.
      Match the statements to describe features of bones.

      Correct Answer:The outside of a bone is,hard, to support your body.

      hard, to support your body.

      Correct Answer:The inside of a bone is,soft, because it is filled with marrow.

      soft, because it is filled with marrow.

      Q6.
      What type of image shows a doctor you have broken a bone?

      painting
      drawing
      Correct answer: X-ray
      photograph

      To help you plan your 3 science lesson on: The human skeleton: support, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...