Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Legal and illegal drugs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify how legal and illegal drugs can affect our bodies.

      Key learning points

      1. Drugs are substances that change the way our bodies work.
      2. Some drugs are prescribed by a doctor.
      3. Information about drugs and their impact on the body can be researched using secondary sources of information.
      4. Some drugs are illegal because of the negative impact they have on our bodies. It is not safe to take illegal drugs.

      Keywords

      • Drug - Drugs are substances that change the way our bodies work.

      • Illegal - Something that is illegal is against the law.

      • Addictive - Something addictive is something that is very hard to stop doing because your body craves more.

      • Prescribed - Drugs that have been prescribed by a doctor are safe for you to take if you follow the doctor’s instructions exactly.

      • Impact - The impact of something is the effect it has.

      Common misconception

      Pupils may think that the word ‘drug’ only refers to illegal drugs due to its common usage and that taking any drug will have a negative impact on their body.

      Using the examples in the lesson, explain that a drug is any substance which changes the way our bodies work and that they can be helpful or harmful.

      Teacher tip

      This lesson covers sensitive content around drugs and their effects. You may want to alert relevant pastoral or safeguarding staff about the content that will be covered and encourage them to discuss it with any pupils who are accessing support for related issues.

      Equipment

      Secondary sources are provided in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do you call a person who knows a lot about the body and helps treat illness or injury?

      architect
      engineer
      Correct answer: doctor
      astronaut

      Q2.
      This impact of something is …

      the cost it has.
      Correct answer: the effect it has.
      the size it is.
      the shape it is.

      Q3.
      If something has a negative impact on your body, it is…

      good for you.
      Correct answer: bad for you.

      Q4.
      What does it mean if something is illegal?

      It is harmful.
      It is not safe.
      Correct answer: It is against the law.
      It is only for adults.

      Q5.
      Sometimes, when you visit a doctor, you get a prescription. What is a prescription?

      It can be used to explain why you are away from school or work.
      Correct answer: It allows you to get the medicines the doctor has advised.
      It gives you instructions so you know how to be more healthy.
      It explains the symptoms of your illness.

      Q6.
      Some things are addictive, like smoking. What does ‘addictive’ mean?

      Correct answer: It is very difficult to stop doing once you have started.
      It is unpleasant so it’s very easy to stop doing.
      It should not be stopped once you have started.
      It costs a lot of money.

      6 Questions

      Q1.
      What is a drug?

      any substance that makes you feel better and heals you if you are ill
      Correct answer: any substance that changes the way your body works
      any substance that is against the law to take and damages your body

      Q2.
      We can find out more about different types of drugs and their impact on our bodies by carrying out using secondary sources of information.

      Correct Answer: research, researching

      Q3.
      Match the legal drug to the products it can be found in.

      Correct Answer:caffeine,coffee, tea, and energy drinks

      coffee, tea, and energy drinks

      Correct Answer:alcohol,wine, beer, and spirits

      wine, beer, and spirits

      Correct Answer:nicotine,cigarettes and vape pens

      cigarettes and vape pens

      Correct Answer:paracetamol,painkiller tablets, and cold and flu medication

      painkiller tablets, and cold and flu medication

      Q4.
      Some types of drugs can only be prescribed by a ...

      Correct answer: doctor.
      engineer.
      achitect.
      teacher.

      Q5.
      Some drugs are illegal because…

      they are too expensive for people to buy.
      Correct answer: they can be very harmful.
      they make people feel good.
      they are too difficult to produce.

      Q6.
      Which of these statements is correct?

      Correct answer: It is not safe to take illegal drugs.
      Illegal drugs are safe to take if you follow the instructions.
      Legal drugs never cause harm to people.
      It is illegal for children to take any kinds of drugs.

      To help you plan your 6 science lesson on: Legal and illegal drugs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...