Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can design a fitness circuit to improve heart health.

      Key learning points

      1. A healthy, balanced diet helps to improve heart health.
      2. Being physically active is a major step toward strengthening the heart muscle and improving heart health.
      3. Heart-pumping aerobic exercise is recommended for at least an hour a day for children.
      4. Examples of aerobic exercise are brisk walking, running, swimming and cycling.

      Keywords

      • Muscle - A muscle is a part of our body that contracts to produce movement.

      • Heart health - Heart health is an important part of having a healthy body and good wellbeing.

      • Aerobic - Aerobic exercise is a repetitive, physical activity that uses large muscle groups in your body.

      • Fitness circuit - A fitness circuit is a type of workout involving a range of different exercises.

      Common misconception

      Pupils may assume that thinness automatically equates to fitness, good health and having a healthy heart.

      Explain that having a thin body does not necessarily mean that you also have good heart health. Whatever shape your body is, it is important to exercise and keep active in order to keep your heart healthy.

      Teacher tip

      Find out what sports and other activities pupils engage in outside of the classroom and discuss how these may contribute to heart health. Encourage pupils to share their experiences and talk about how their activities may help contribute towards having a healthy heart.

      Equipment

      Tennis balls (optional, but preferable).

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The organ which pumps blood around your body is called the ...

      Correct Answer: heart

      Q2.
      What happens to your heart rate when you exercise?

      Correct answer: it speeds up
      it slows down
      it stays the same
      it becomes irregular

      Q3.
      Heart rate is measured in bpm, which is short for ...

      Correct Answer: beats per minute, beatsperminute

      Q4.
      What is considered to be a healthy resting heart rate for an adult?

      10 to 50 bpm
      Correct answer: 50 to 90 bpm
      90 to 130 bpm

      Q5.
      Muscles are parts of our body that …

      protect our major organs.
      digest our food.
      Correct answer: contracts to produce movement.

      Q6.
      How is oxygen delivered to our muscles to help them work properly?

      It is absorbed from the food we eat.
      It is taken straight from the water we drink.
      Correct answer: It is carried to the muscles in our blood.
      It seeps through the skin into the muscles.

      6 Questions

      Q1.
      We can strengthen our heart muscle and improve our heart health by…

      Correct answer: regularly being physically active.
      spending many hours a day sitting down.
      reducing the amount we exercise.
      reading books about heart health.

      Q2.
      To improve heart health, our diet should be…

      high in sugary and fatty foods.
      made up of only fruits and vegetables.
      Correct answer: balanced with a range of different types of foods.

      Q3.
      It is recommended that children have at least minutes of heart pumping aerobic exercise per day.

      Correct Answer: 60, sixty

      Q4.
      Which of these statements about heart health is true?

      If you are a healthy weight then your heart must be healthy.
      Correct answer: Your heart is made from muscle that can be strengthened just like other muscles.
      Heart health can be improved by spending a lot of time sitting down.
      Our diet has no impact on our heart health.

      Q5.
      Aerobic exercise is exercise that …

      uses only the smaller muscles in your body.
      is very quick and only takes a few seconds.
      is usually done sitting or lying down.
      Correct answer: is repetitive and uses large muscle groups in your body.

      Q6.
      Which of these activities are not aerobic exercises?

      swimming
      brisk walking
      running
      Correct answer: slow stretches
      cycling

      To help you plan your 6 science lesson on: Healthy hearts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...