Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Measuring reflected light: plan

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an investigation to see how changing the angle of a mirror affects the angle of reflected light.

      Key learning points

      1. An angle is the space between two straight lines which join at a vertex or point.
      2. A protractor is a piece of equipment used to measure and draw angles.
      3. When we measure the angle of light hitting a surface, we measure the angle between that light and the normal line.
      4. The normal line is an imaginary line that is at a right angle to the surface.

      Keywords

      • Reflected - If light is reflected it is bounced off a surface.

      • Angle - An angle is the space between two straight lines which join at a vertex or point.

      • Protractor - A protractor is a piece of equipment used to measure and draw angles.

      • Patterns - Scientists look for patterns in data to answer their questions.

      • Normal line - The normal line is an imaginary line that is at a right angle to a surface on which light is reflected.

      Common misconception

      To measure the angle where light hits a surface, measure in between the beam of light and the surface.

      The lesson gives children an opportunity to explore a new concept: the normal line. They should become familiar with measuring between the beam of light and the normal line drawn at a right angle to the surface.

      Teacher tip

      In this lesson children will plan their own investigation. They will carry out and review the investigation in the follow-up lesson (Lesson 7).

      Equipment

      Protractors, mirrors, torches.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is darkness?

      very low light
      dark light
      Correct answer: the absence of light

      Q2.
      What is the name of the equipment shown in the image?

      An image in a quiz
      mirrorscope
      spyscope
      Correct answer: periscope
      mircroscope

      Q3.
      What do periscopes help us to do?

      see objects which are too far away to see with just our eyes
      Correct answer: see objects which are high up or round corners
      see objects which are too dark
      see objects which are too small to see with just our eyes

      Q4.
      In the eye, what is the pupil?

      the coloured part of the eye
      Correct answer: an opening in the eye that allows light to enter
      the protective surface over the front of the eye

      Q5.
      How are mirrors useful to us?

      They can change the speed of light.
      They can change the colour of light.
      Correct answer: They can change the direction of light.

      Q6.
      Match the method of recording to the description.

      Correct Answer:A scientific model is ...,a physical or computer representation of a scientific idea or fact.
      Correct Answer:A scientific diagram is ...,a drawn or printed representation of a scientific idea or fact.
      Correct Answer:A scientific theory is ...,an explanation for why things work or how things happen.

      6 Questions

      Q1.
      When light is off the surface of an object, it changes direction.

      Correct Answer: reflected, bounced

      Q2.
      An is the space between two straight lines which join at a vertex or point.

      Correct Answer: angle

      Q3.
      What piece of equipment is used to measure the size of angles?

      light meter
      compass
      force meter
      Correct answer: protractor

      Q4.
      Match the unit to the measurement they are used for.

      Correct Answer:metres,length
      Correct Answer:lux,light intensity (brightness)
      Correct Answer:degrees,angle
      Correct Answer:minutes,time

      Q5.
      What is the size of the angle in this diagram?

      An image in a quiz
      35
      Correct answer: 40
      140
      45

      Q6.
      What is the normal line?

      a dark line of light at a right angle to a surface from which light is reflected
      an imaginary line on a protractor that is used to measure angles
      Correct answer: an imaginary line at a right angle to a surface from which light is reflected
      the line on a protractor that is used to measure angles

      To help you plan your 6 science lesson on: Measuring reflected light: plan, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...